Schab w sosie musztardowym od tej jesieni na pewno zagości na stałe w naszej kuchni. Łatwość przygotowania i genialny smak sprawiają, że mogłabym go przygotowywać codziennie. Schab jest delikatny, miękki i otulony kremowym ale znakomicie doprawionym sosem (to zasługa musztardy!). Ostre nuty łagodzi skromny dodatek śmietanki, która nadaje niesamowicie aksamitnej konsystencji i zmienia kolor sosu na bajecznie złoty. Sprawdzi się ze wszystkimi tradycyjnymi dodatkami – gęstym sosem można polać i tłuczone ziemniaki, i wszelkie kasze, a nawet umoczyć w nim porządny kawałek świeżego chleba. Jeśli jesteście miłośnikami musztardy, koniecznie spróbujcie :)
Schab w sosie musztardowym
Drukuj przepisSkładniki
► schab [500 g/ 5-6 plastrów]
► bulion lub rosół [500 ml / 2 szklanki]
► musztarda sarepska [50 g/ 5 łyżeczek]
► śmietanka 30% [20 g / 2 łyżki]
► mąka [12 g / 1 łyżka]
► olej [20 g / 2 łyżki]
Dodatkowo
► sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Schab oczyścić i pokroić na centymetrowe plastry. Każdy z plastrów delikatnie rozbić tłuczkiem i (opcjonalnie) przekroić na pół.
- Kawałki schabu oprószyć solą i pieprzem z obu stron, następnie natrzeć mąką pszenną.
- Tak przygotowany schab obsmażyć krótko z obu stron (ok. 2-3 minuty na stronę) na mocno rozgrzanym oleju.
- Gotowy schab zalać gorącym bulionem lub rosołem, dodać musztardę, wymieszać i gotować na średnim ogniu przez godzinę (pierwsze 30 minut pod przykryciem, następnie delikatnie zmniejszyć grzanie i gotować już bez pokrywki przez kolejne 30 minut).
- Po godzinie, gdy mięso całkowicie zmięknie, dodać śmietankę i gotować na małym ogniu przez 10 minut, do połączenia składników.
Smacznego!
30 komentarzy
Co daje obtoczenie schabu w mące? Podczas gotowania cała jej warstwa odpadła tworząc nieapetyczna zawiesinę w sosie :/
Zdjedliśmy z młodymi ziemniakami i bardzo nam smakowało.
Robiłam już kilkakrotnie, bardzo polecam.
Zjedliśmy z młodymi ziemniaczkami i było super pyszne!
Mój mąż zachwycony, musiałam robić dokładkę :)
Napisze krotko … bardzo smaczne danie … Polecam bardzo .. Ala
Napisze krotko … pycha , pycha, pycha … Polecam bardzo .. Ala
Polecam serdecznie robiłam i jest mega Dziękuję za inspirację i jest przepyszne
Cieszę się bardzo, smacznego! 🤗
Zrobilam zgodnie z przepisem, palce lizać mniam.. 😀
A ja podałam z młodymi ziemniakami i też super pasuje :)
Super! Zwłaszcza, że akurat mamy sezon ? Smacznego!
Czy można zrobić w szybkowarze zamiast na patelni? :)
Wygląda przepysznie! Wypróbuję jutro :)
Daj znać jak smakowało :)
Świetny przepis, mięso wyszło smaczne, wszyscy się zachwycali ;)
Super, cieszę się bardzo. Dziękuję za zaufanie :)
Super mięsko – cała moja rodzinka była zachwycona.
Podawałam z kaszą pęczak i kalafiorem.
Polecam.?
Super mięsko – cała moja rodzinka była zachwycona.
Podawałam z kaszą pęczak i kalafiorem.
Polecam.?
Dziś wypróbowała przepis. Palce lizać. Nawet mojemu mężowi który średnio przepada za schabem.
Cieszę się bardzo, zwłaszcza jeśli trafiło w gusta rodziny. Smacznego!
u mnie z kaszą jaglaną i domową surówką – pychotka!!! :)
Wspaniale! Smacznego :)
Co zrobić, żeby sos był aksamitny jak na zdjęciach? U mnie pływają grudki musztardy pomimo tego, ze mieszałam :(
U mnie musztarda rozpuściła się po ok 5 min, na początku też były grudki. Nie wiem czy to może zależy od firmy musztardy… w każdym razie, dla pewności sos na koniec można przetrzeć przez sito, żeby takie grudki usunąć.
Wyglada super, właśnie będę się zabierała ;)
Czy można gotować bez przykrycia?
Niestety do dużej patelni nie mam przykrywki ?
Myślę, że tak, ale być może będzie potrzeba częstszego podlewania wodą. W domowych warunkach zamiast pokrywki można użyć folii aluminiowej na wierzch, żeby poddusić coś na patelni :)
Czy można zastąpić czymś śmietankę?Mój organizm nie bardzo toleruje a danie wygląda smakowicie i chętnie wypróbuję po małej zmianie.
Można dodać odrobinę mleka kokosowego z puszki, lub po prostu pominąć o chwilę dłużej redukować, żeby sos był bardziej gęsty :)
Dziękuję za odpowiedź.Planuję niedługo wypróbować.
Taki sosik pasuje do każdego rodzaju mięsa, próbowałam już z kurczakiem i również polecam :)
Dziękuję, cieszę się, że smakowało, z kurczakiem przetestuję na pewno, fajny pomysł! :)