Ten lekki, pikantny kapuśniak z młodej kapusty zawiera w sobie jeden magiczny składnik – ajwar! Kombinacja smaków, która zrodziła się z czystego przypadku (oczywiście, zapomniałam kupić koncentrat pomidorowy i musiałam improwizować). Bałkański sos nadaje zupie niesamowitego, głębokiego smaku i cudownego koloru. Musicie spróbować tej wersji, jest naprawdę przepyszna! I choć moja wersja jest wegańska, na pewno będzie smakować wybornie, jeśli zdecydujecie się dodać do niej podsmażoną kiełbasę czy boczek.
Pikantny kapuśniak z młodej kapusty
Drukuj przepisSkładniki
► młoda kapusta [1 główka]
► bulion warzywny lub rosół [2 litry]
► marchewka [2 sztuki]
► młode ziemniaki [500 g]
► ajwar pikantny [150 g]
► świeży koperek [1 pęczek]
Przygotowanie
- Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Dodać warzywa do zimnego bulionu, doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu do miękkości.
- Po 10 minutach gotowania dodać umytą i poszatkowaną kapustę.
- Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, dodać ajwar i poszatkowany, świeży koperek.
- W zależności od użytego bulionu/rosołu można doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli używamy bardzo lekkiego bulionu, pod koniec gotowania można dodać łyżkę oliwy (np. chili), aby podkreślić smak zupy.
9 komentarzy
Zupa wyszła przepyszna! ? Kocham Twoje przepisy za małą ilość składników i proste wykonanie. ? Nie muszę stać w kuchni godzinami i wszystko wychodzi smacznie. Dziękuję. ?
Zrobiliśmy go dzisiaj i muszę przyznać smakuje bombastycznie :) oczywiście nie miałam ajwaru tylko przecier pomidorowy ale i tak smak jest fantastyczny i bardziej delikatny. Następnym razem będę bardziej przygotowana i kupię ajwar :D
Dzięki za podzielenie się przepisem.
O, to dobrze wiedzieć, że koncentrat też daje radę! Spróbuję w takiej wersji następnym razem, dzięki! :)
Jutro robię!
Mam nadzieję, że zasmakuje :)
Musi być pyszny☺
Trzeba spróbować :D
wygląda przepysznie :)
Dziekuję! <3