Znacie klasyczne, włoskie połączenie melona z prosciutto? Zakochałam się w nim podczas naszej pierwszej wycieczki do Włoch. Ten smak już zawsze będzie mi się kojarzył z wakacjami. Kombinacja smaków i tekstur, soczysty słodki melon w zestawieniu z wędzoną, słoną szynką to coś niesamowitego! Mam dziś dla Was sałatkę, która idealnie nada się na upalne dni, jako ciekawy dodatek do grilla czy orzeźwiający lunch. Co ciekawe, do mojego idealnego duetu idealnie pasują kuleczki kremowej mozzarelli i świeże listki mięty. Mieszanka prosta, ale cudowna!
Letnia sałatka z melonem i prosciutto
Drukuj przepisSkładniki
► melon cantaloupe [1 średni melon / ok. 400 g miąższu]
► prosciutto [6-8 plastrów / ok. 80 g]
► mini mozzarella [1 opakowanie / 250 g]
► oliwa [1 łyżka]
► sok z cytryny [1 łyżka]
► świeża mięta [kilka listków]
Przygotowanie
- Melona przeciąć na pół, wydrążyć pestki i pokroić miąższ w kostkę lub przygotować cząstki za pomocą łyżeczki do melonów.
- Ułożyć kawałki melona na talerzu, dodać kulki mozzarelli, a pomiędzy nie poutykać kawałki zwiniętej szynki.
- W miseczce wymieszać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę soku z cytryny i 1 łyżkę soku z melona (powinno zostać sporo soku po wydrążeniu pestek).
- Polać składniki sosem, dodać listki świeżej mięty i podawać.
Smacznego!