Szybkie placki ziemniaczane? Czy to w ogóle możliwe? Jeśli jesteście fanami kuchni polskiej, ale sama wizja tarcia ziemniaków lub rozkładania i mycia maszynki do mielenia Was zniechęca – mam lepszy sposób! Placki ziemniaczane z blendera :) Wystarczy odcisnąć taki ,,ziemniaczany koktajl” przez ściereczkę kuchenną, dodać jajka, mąkę i można smażyć! Dzięki porządnemu odsączeniu ziemniaków, placki wychodzą niesamowicie chrupiące, rumiane i delikatne. No i do tego możecie zapomnieć o mozolnym zmywaniu. Mam nadzieję, że posmakuje Wam moja leniwa wersja tego klasycznego dania :)
Szybkie placki ziemniaczane z blendera
Drukuj przepisSkładniki
► ziemniaki [1 kg]
► cebula [1 średnia sztuka]
► mąka pszenna [3 łyżki]
► jajka [2 sztuki]
► olej do smażenia
Dodatkowo
► sól [łyżeczka]
► pieprz [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki.
- Wrzucić do misy blendera, zalać wodą do połowy wysokości i zmiksować na gładką masę.
- Przelać masę ziemniaczaną do durszlaka wyłożonego czystą ściereczką kuchenną. Zebrać rogi ściereczki i ściskając, odcisnąć masę z wody. To bardzo ważny krok, którego nie można pominąć. Dzięki odciśnięciu ziemniaków, finalne placki będą idealnie chrupiące.
- Odsączoną masę ziemniaczaną przełożyć do miski, dodać jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać.
- Placki smażyć na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem odsączyć na papierowym ręczniku.
21 komentarzy
To jest TO, poddałem się kiedyś, mało nie zajechałem blendera, a palców nie lubię ucierać. Trzeba dodać WODY, Zrobię dzisiaj w ten sposób, z wodą, a potem durszlak ze szmatką lub bez. Na pewno wyjdą super :) Dziękuję!
Jestem ciekawa czy takie placki z blendera nie są za bardzo napowietrzone. Kiedyś zrobiłam w blenderze (bez dodatku wody i odsączania) i wtedy ich smak mnie nie zadowolił. Muszę koniecznie spróbować :)
Wszystko zależy od preferencji, może są trochę bardziej puszyste niż tradycyjne, ale dzięki temu robią się bardzo chrupiące, dla mnie to jedynie plus :) Ale oczywiście, rób tylko takie jakie Ci smakują, pamiętajmy, że blender to tylko jedna z wieeelu metod, żeby je przygotować :)
Zastanawiam się, czy placki ziemniaczane przygotowane w blenderze, mają taki sam smak jak te przygotowane na tradycyjnej tarce? Przyjaciółka namawia mnie na zakup robota do tarcia ziemniaków (sama posiada kenwood) i coraz bardziej jestem skłonna jej ulec :)
Czy dobrym pomysłem będzie zastąpić patelnię piekarnikiem?
:) uratowała Pani przepis na placki ziemniaczane tym zeby je zblendowac. Juz dawno skreslilam placki ziemniaczane z listy dań ze względu na to ze trzeba je trzec. Dzisiaj moje dzieci zajadaly się ze smakiem, wręcz biły się o kolejne. Na pewno wypróbuję jeszcze Pani przepisy :) dziękuję i pozdrawiam
Tak z ciekawosci… Jakiego uzywa panic blender a?
W końcu chce mi się robić placki ziemniaczane! :) Nie znałam tego sposobu a tu proszę. ;) Wychodzą przepyszne!
Jak to mówią, najlepsze wynalazki wzięły się z lenistwa :D
Robiłam już kilkukrotnie i.. uwielbiam! twój sposób przygotowania placków. Łatwo, szybko i przepysznie. Ja odcedzam bez szmatki, tylko chlup na gęste sito i masa odcieka. Lekko łyżką docisnę. Placki wychodzą chrupkie na zewnątrz ale pysznie wilgotne w środku. Do wyciskania szmatka za bardzo się przykładałam ? i masa po upieczeniu była za sucha. Pozdrawiam
O proszę, ja się zawsze bałam, że takie z sita będą zbyt mokre… Muszę spróbować, bardzo się cieszę że smakowały i dziękuję :)
Placuszki wyszly bardzo smaczne, maja bardzo ladny kolor i czuc ziemniaka jak w zadnych innych plackach jakie wczesniej robilam. Dziekuje za ten przepis :) teraz juz zagosci u mnie na stale.. Pozdrawiam :)
Super, bardzo się cieszę! :) To mój ulubiony przepis, więc tym bardziej mi miło, że zagości u Was na stałe :)
Tyle juz bylo przepisow na placki a tu takie zaskoczenie. Dolac wode…. w przyszlym tygodniu biore sie za te placki :)
Woda pomaga w miksowaniu na gładko, trzeba tylko pamiętać, żeby potem te ziemniaki porządnie odcisnąć! :) Powodzonka :)
Zawsze robię z blendera są puszystą i delikatne
Polecam bez jajka!
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej i łyżeczka oleju lub wody i jajko nie jest potrzebne :D
A ja właśnie mam na takie ochotę ☺
Trzeba zrobić, koniecznie :D
Czy można użyć innej mąki zamiast pszennej? (bezglutenowej)
Jasne :) Jak masz dobre ziemniaki to czasem w ogóle nie potrzeba mąki. Ale większość bezglutenowych się tu sprawdzi :)