Uwielbiam wymyślne desery, ale czasem mam ochotę na zwykłe, chrupiące, kruche ciasteczka. W wersji jesiennej dodaję do nich startej marchewki, cynamonu i imbiru. Są lekko słodkie, chrupiące, idealne do kubka gorącej herbaty. Podczas pieczenia nie zmieniają kształtu, więc będą idealne do dekorowania – może to alternatywa last minute dla pierniczków? A może po prostu słodka, domowa przekąska, którą można trzymać w słoiku lub metalowym pudełku i wyjmować w weekendy do popołudniowej kawy?
Kruche ciasteczka marchewkowe
Drukuj przepisSkładniki
► marchewka [100 g / 1 średnia sztuka]
► mąka pszenna [200 g / 1 i 1/2 szklanki]
► masło [100 g / 1/2 kostki]
► cukier puder [50 g / 5 łyżek]
► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]
Dodatkowo:
► cynamon [1 łyżeczka]
► imbir mielony [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Masło do tego przepisu powinno być schłodzone. Jeśli jest miękkie, przynajmniej godzinę przed przygotowaniem ciasteczek włóż je do lodówki.
- Marchewkę umyć i obrać, następnie zetrzeć do miski na tarce o drobnych oczkach.
- Do startej marchewki dosypać mąkę, proszek i przyprawy. Porządnie wymieszać, aby każdy kawałeczek marchewki był pokryty mąką, w ten sposób unikniemy większych, zbitych grudek z marchewki w ciastkach.
- Dodać cukier puder (jeśli jest zbrylony, warto przetrzeć przez sito, aby rozbić grudki) i masło pokrojone w kostkę. Szybko wymieszać i zagnieść kulę z ciasta. Do tego celu można też użyć malaksera – wtedy ciasto będzie miało jeszcze intensywniejszy, pomarańczowy kolor.
- Kulę ciasta schłodzić w lodówce przez 30 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Wyjąć ciasto z lodówki, posypać blat i wałek mąką, następnie rozwałkować na grubość ok. 3-4mm.
- Wyciąć ciasteczka i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.
- Piec przez 10 minut w 180 stopniach.
Notatki
Ciasteczka idealnie nadają się do dekorowania lukrem, ulubioną polewą lub czekoladą. Można też podawać je z konfiturą. Nie zmieniają kształtu podczas pieczenia, więc można bezpiecznie wycinać z nich przeróżne kształty. Dobrze przechowują się w szczelnym opakowaniu, choć zawartość marchewki sprawia, że mogą zepsuć się szybciej niż klasyczne ciasteczka czy pierniczki.
przepis inspirowany przepisem na Kocie oczka z marmoladą z książki ,,Pyszne na słodko” Ani Starmach
Smacznego!
47 komentarzy
Zrobiłam na święta chłopakowi, wyszły obłędnie smaczne! Dzięki za ten przepis!!
Zrobiłam te ciasteczka ale zastąpiłam masło roślinna margaryna i wyszły obłędnie pyszne 😁
Czy można zastąpić czymś masło? Mam alergika i nie może bmk…
Dziś wyciągałem marchewkę w słoiku z zapasów piwnicznych mojej babci. A mojej babci nie ma już na świecie 20lat. Zrobiłem z niej te ciastka. Dodałem kakao 1 łyżeczkę i mniej cynamonu. Ciasto rozwalkowalem trochę grubiej. Wyszły super.
Moim zdaniem za dużo cukru.Ja lubię mniej słodkie.Dałam tylko cukier waniliowy.
Jeśli ktoś lubi mniej słodkie ciastka to z pewłością cukier waniliowy wystarczy :)
Świetne ciasteczka.Dziękuję za przepis.
Bardzo dobre,idealne do porannej kawy.
Pyszne. Juz drugi raz z coreczka pieklam. Polecamy.
Pyszne te ciasteczka wyszly :)
Czy można zrobić z miodem zamiast cukru?
Pszenna*
Czym można zastąpić mąkę przenna oraz cynamon?
Mąką jasną orkiszową (typ do 720), a zamiast cukru i cynamonu można dać cukier waniliowy :)
Ile jaj do ciasta bo nie ma odpowied, i
To ciasto nie ma w składzie jaj
Ile jaj do ciasta
Super przepis! Czy to ciasto można mrozić?
„może to alternatywa last minute do pierniczków?” Dla pierniczków, nie „do”. Piszmy poprawnie po polsku. Warto dbać o ojczysty język!
Poprawione, dzięki za zwrócenie uwagi 😊
Bez jajek?
Moje ciasto właśnie się studzi w lodówce. Ciekawe co z tego wyjdzie
Jestem ciekawa :)
Dziękuję za odpowiedź, spróbuję zrobić jeszcze raz ☺️
Ciasto wyszło bardzo kleiste i nie chciało się oderwać od stolnicy. Czy to może być wina masła? Było z lodówki, ale niezbyt twarde.
Zdecydowanie masła. Przy robieniu kruchego ciasta, masło powinno być jak najchłodniejsze, wtedy uzyskamy tę klasyczną konsystencję. Kiedy jest gorąco, lub kiedy masło nie jest wystarczająco schłodzone, można już gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 1 h i wtedy rozwałkować i wykrajać ciasteczka.
Ile powinno być marchewki po utarciu? ok 1/2 szklanki? Pytam, bo często zostają mi wytłoki po soku z marchwii i zastanawiam się, czy mogłabym je wykorzystać w tm przepisie.
Jak najbardziej, to fajny sposób na wykorzystanie resztek z sokowirówki :) Myślę, że 1/2 szklanki będzie jak najbardziej w porządku :)
Bardzo fajny przepis na szybkie przekąski do szkoły.
Ja zrobiłam wersję dla leniwych i nie lubiących wałkować- zwinelam w gruby rulon, ok 4cm średnicy i wrzuciłam na 10 min do zamrażarki. Później pokroiłam w plasterki i 5mm i gotowe :)
Chce je zrobić na Wigilię w pracy ? czy można je zrobić dwa dni wcześniej i w czym je przetrzymywać?
Można, jasne :) Wystarczy metalowa puszka lub szczelne pudełko
A ile wychodzi z porcji. Może od razu robić z podwójnej porcji?
Z przepisu wychodzi ok. 30 sztuk
Zrobione. Sa pyszne, nawet dzieciaki ktore nie lubia marchewki zjadaja ??
Zawsze mówię, że dzieci to najlepsi krytycy kulinarni, szczerzy do bólu :D Dziękuję!
Zrobiliśmy dzis z synem, dodaliśmy mniej cukru i część mąki zastąpiliśmy pełnoziatnistą, wyszły super :) pozdrawiamy
Ale się cieszę! Zawsze serce mi rośnie jak mamy z dziećmi wykorzystują przepisy, dziękuję!
Czy marchewkę należy odcisnąć z soku?
Ja nie odciskam, jeśli jest szczególnie soczysta (np. młoda) to można po prostu wycisnąć w dłoniach. Ale tych zimowych nie odciskam i zawsze wychodzą :)
Ile takie ciasteczko ma Kalorii? ?
Wszystko w lodówce mamy, czas takie przygotować :) Dzięki za przepis!
Powiedz proszę, skąd filiżanka ze zdjęcia?
Jestem na 90% pewna że z Home&You :)
Świetny przepis! Do zrobienia w kolejny mroźny weekend :)
Dziękuję i czekam na relację czy smakowały :)
będę robić z margaryną! <3
Idealnie <3