Ten przepis na domowe bagietki jest niezwykły! Jak pewnie wiecie, przez lata nie piekłam pieczywa, bo każda próba kończyła się cegłą albo zakalcem. Wkręcałam sobie, że po prostu tego nie czuję, nie mam smykałki, nie potrafię ocenić czy ciasto już gotowe czy jeszcze czegoś mu trzeba. A potem zaczęłam testować najprostsze na świecie przepisy… i przepadłam! Pieczenie w domu nie musi być trudne, uciążliwe i czasochłonne. Te bagietki zrobicie w przeciągu godziny z 3 prostych składników. Są idealnie mięciutkie, delikatnie chrupiące, nie wymagają długiego wyrastania ani zagniatania. Gwarantuje, że cała rodzina je pokocha :)
Proste domowe bagietki
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna [ok. 400-530 g / 3 do 4 szklanek mąki – wyjaśnienie w opisie przygotowania]
► drożdże suszone [5 g / 1 płaska łyżka]
► miód [25 g / 1 łyżka]
Dodatkowo
► ciepła woda [375 ml / 1 i 1/2 szklanki]
► sól [6 g / 1 łyżeczka]
Przygotowanie
- Do ciepłej (nie gorącej!) wody dodać drożdże i miód. Wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Do mokrych składników dodać 2 szklanki mąki i wymieszać mikserem ze spiralkami do ciasta drożdżowego, aż do połączenia składników. Od tego momentu dodawać po pół szklanki mąki i mieszać mikserem do momentu, aż ciasto zacznie formować kulę i odklejać się od ścianek miski. To ciasto ma być klejące i bardzo mięciutkie, w żadnym wypadku twarde i zwarte. Zmienne ilości mąki zależą od temperatury, zwykle wystarczą 3 lub 3 i pół szklanki mąki.
- Gdy ciasto uformuje się w gładką, miękką kulę, przełożyć na blat oprószony mąką i zagnieść ręcznie przez 2-3 minuty.
- Podzielić na 2 lub 4 części i uformować podłużne bagietki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 20 minut pod ściereczką, do wyrośnięcia. Podczas formowania, bagietki można delikatnie skręcić na długości, aby uzyskać bardziej chropowatą i chrupiącą skórkę.
- Wyrośnięte bagietki naciąć kilka razy na ukos i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut (do uzyskania złotej skórki).
27 komentarzy
Bagietki wychodzą piękne i bardzo smaczne,
Piekłam ostatnio z jasnej mąki orkiszowej i też są super!
Łatwe do zrobienia a z ciastem przyjemnie się pracuje!
Serdecznie polecam!!!
Czy można upiec jako chlebek w foremce?? Wyszły pyszne, tylko takie płaskie ?
Szczerze mówiąc nie próbowałam, na pewno trzeba będzie dostosować czas pieczenia.
Bagietki są pyszne, chrupiące!!!! Zrobiłam z połowy ciasta . Na próbę. Następnym razem robię z całości. Bardzo polecam.
Cieszę się bardzo, smacznego ?
Hej w przepisie brakuje informacji kiedy dodac sól. W efekcie nie dodałam ? bardzo fajne wyszły ale muszę każdą kromkę solić ?
Hej, jestem idealny blog dla mnie, korzystam na porządku dziennym :) do nie dawna bałam się przepisów, które miały więcej niż 7 i pomimo tego, że wyszłam z tego stadium, bardzo lubię te proste i nieskomplikowane :D
Wracając do przepisu… próbowałaś używać innej mąki? Np. Żytniej pełnoziarnistej 2000?
Mam wilczy apetyt mam na wszystkie przepisy! Rewelacja! Wszystko takie proste i smaczne.
Tobie przepis za przepisem i nie wiem czy wyjdę z kuchni tej zimy ;D
Po co wychodzić, kuchnia to najlepsze miejsce :D Cieszę się bardzo, że znalazłaś tu coś dla siebie :)
Cześć,
robiłam dziś pierwszy raz bagietki i pomimo braku miksera wyszły PETARDA!
Mąż zachwycony :)
Dziękuję
myslisz, ze spokojnie mozna podmienic miod na cukier?
Jak najbardziej :)
Poprostu jesteś wielka . Uwielbiam tego bloga .
Ale miło, dziękuję! :)
Niestety mój mikser nie ma tych końcówek. Czy mogę jakoś sobie dać radę bez nich ?
Jasne, można zagnieść ręcznie :)
Czy drożdże suszone można zastąpić świeżymi i w jakich proporcjach, też 5g? btw świetne zdjęcia!
Można podmienić na świeże, ale należy wtedy wykonać zaczyn i dla pewności wymieniłabym miód na cukier. 20 g drożdży należy rozetrzeć z cukrem do płynnej konsystencji i dalej postępować jak w przepisie.
Mam pytanie, w którym momencie najlepiej dodać sól? Przepis bosssski :) mieliśmy dziś pyszne bagietki na śniadanie :)
Najlepiej razem z mąką, nie bezpośrednio z drożdżami :)
Nieraz piekłam chleb, ale bagietek jeszcze nigdy… Przepis brzmi naprawdę zachęcająco muszę spróbować ;)
Pozdrawiam
W sumie warte spróbowania. Czy w 21 wieku nie można by było szklanki na gramy zamienić? Szklanka nie jest szklanką, a ja mam zawsze z tym problemy
Oczywiście, nie ma żadnego problemu, choć wystarczyłoby uprzejmie zapytać zamiast rozprawiać nad tym co można a czego nie można w XXI w. Szklanka w przepisach to zawsze 250 ml, każdy taką standardową szklankę w domu ma, czego nie można powiedzieć o wadze kuchennej. Polecam zajrzeć do wykresu z przelicznikami na blogu, został stworzony właśnie dla osób, które mają z tym problem: https://wilkuchnia.pl/wilcza-szkola-gotowania/ile-wazy-szklanka-i-lyzka-wypieki
Dziekuje za szklankowe przeliczniki! Dla mnie i mojego studenckiego mieszkania (bez wagi) są doskonale <3
Cieszę się, że mogłam pomóc :)
Naliczyłem 5 składników :P Btw zrobie takie w weekend, będą idealne do tapenady. Pozdrawiam
Wody do składników nigdy nie liczę z przyczyn oczywistych, a sól to opcja dodatkowa, można ją pominąć całkowicie a przepis i tak się uda :) Generalnie za składnik uważam wszystko co jest konieczne do powstania danego dania, przyprawy i dodatki są zawsze sugerowane/opcjonalne :) Mam nadzieję, że wyjdą, smacznego!