Wspaniały, klasyczny barszcz wigilijny na domowym zakwasie z pieczonymi burakami. Idealny, zawsze się udaje.

Doskonały barszcz wigilijny (5 składników)
Barszcz wigilijny to zupa, której cała siła tkwi w prostocie. Testowałam wiele przepisów na ten jeden, idealny, ulubiony barszcz… I przyznam szczerze, że wszystkie modyfikacje i szaleństwa po prostu nie wchodzą w grę. Dla mnie najlepszy jest ten najprostszy, najbardziej klasyczny, przygotowany domowymi sposobami od samego początku. Czysty, klarowny, o głębokim, rubinowym kolorze. Oczywiście, musi być też prosty do przygotowania :) Dlatego w tym przepisie piekę buraki przed wrzuceniem do wywaru. Nie tylko dla wydobycia wspaniałego smaku, ale dla ułatwienia sobie pracy w kuchni. To idealny przepis na pierwszy domowy barszcz, na pewno sprawdzi się u wszystkich początkujących :)
Wskazówki
- Po dodaniu zakwasu, barszczu nie można doprowadzić do wrzenia, bo straci intensywny kolor i stanie się brunatny.
- Włoszczyznę można także pokroić na mniejsze kawałki i upiec razem z burakami dla wzmocnienia smaku.
- Majeranek do barszczu dodaję pod koniec i przed dodaniem rozcieram go w dłoniach, aby uwolnić więcej aromatu.
Doskonały barszcz wigilijny
Drukuj przepisSkładniki
► włoszczyzna [2 pęczki – osobno: 4 marchewki, biała część 1 pora, 2 pietruszki, połówka selera]
► cebula [200 g / 2 średnie sztuki]
► grzyby leśne suszone [20 g / 2 małe garście]
► buraki [ok. kilograma / 8 średnich sztuk]
► zakwas buraczany [1 litr/ 4 szklanki]
Dodatkowo:
► liść laurowy [5 listków]
► ziele angielskie [8 kulek]
► pieprz czarny [1/2 łyżeczki lub więcej do smaku]
► sól [1/2 łyżeczki + do smaku]
► majeranek [1/2 łyżeczki lub więcej do smaku]
► sok z cytryny [1 łyżeczka – opcjonalnie]
► cukier [1 łyżka – opcjonalnie]
Przygotowanie
- Buraki umyć, osuszyć i zawinąć pojedynczo w folię aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz.
- Piec na najniższej półce piekarnika w 180 stopniach bez termoobiegu przez godzinę. Można to zrobić przy okazji pieczenia innego dania np. mięsa czy ciasta.
- Włoszczyznę obrać, pokroić w kawałki i przełożyć do garnka. Cebulę przeciąć na pół i opalić nad palnikiem lub podpiec na patelni. Dodać suszone grzyby, opalaną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalać 2,5 l czystej, zimnej wody. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
- Wywar przecedzić i znów wlać do garnka. Przestudzone buraki odwinąć z folii, obrać i pokroić w kostkę (najlepiej robić to w rękawiczkach, na plastikowej/szklanej desce).
- Do wywaru wrzucić buraki, pół łyżeczki soli i gotować przez pół godziny na wolnym ogniu.
- Pod koniec gotowania dodać zakwas. Skosztować i odpowiednio dodać: pieprz, roztarty w palcach majeranek, a jeśli będzie taka potrzeba cukier i sok z cytryny. Po dodaniu zakwasu, barszczu nie można zagotować, bo straci kolor i właściwości. Najlepiej smakuje dzień po przygotowaniu, kiedy ma czas, żeby się ,,przegryźć”.
Przepis inspirowany: recepturą na barszcz wigilijny z książki Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów Macieja Kuronia
Przechowywanie
Gorący (nie wrzący) barszcz można wlać do czystego słoika, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Ustawić na ściereczce i poczekać do wystygnięcia. Tak przygotowany barszcz powinien ,,zaciągnąć” nakrętkę. Można go przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 12 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 szklankę 250 ml (1 porcję)
72 kcal, 13 g węglowodanów, 0,5 g tłuszczu, 3 g białka
- wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!
9 komentarzy
Kolejny rok z rzędu – święta z Twoim barszczem :). I kolejny rok – użyłam zakwasu, który wstawiłam w grudniu zeszłego roku (też z tutejszego przepisu) po czym zostawiłam na tyłach lodówki na 12 miesięcy. Super intensywny i pyszny, polecam!
Mistrzostwo
Przepyszny barszcz! Najlepszy jaki w życiu jadłam, nawet jeszcze przed dodaniem zakwasu. Zastosowałam małą modyfikację: włoszczyznę przed gotowaniem upiekłam wg Twoich wskazówek dot. rosołu z instagrama ;). Dziękuję Ci bardzo za Twoje przepisy!
Ale się cieszę, dziękuję! W tym roku też piekłam warzywka i zdecydowanie muszę dodać tę opcję do przepisu! Miło mi niesamowicie, że korzystasz z przepisów i, że się sprawdzają :)
Robię w identyczny sposób, ale wszystkie warzywa podsmażam do lekkiej karmelizacji i zalewam wodą. Pięknie pachnie i ma fajny ciemny kolorek jak bulion wołowy. Buraki upieczone ścieram na tarce, żeby jak najwięcej przedostało się smaku do wywaru. No i suszone grzyby. Bez tego nie byłby dla mnie wigilijnym. W ostatniej fazie przed laniem zakwasu wrzucam przeciśniety przez praskę czosnek. Dosyć sporo bo go kocham, ale nie maskuje innych przypraw w tym przepisie. Zakwas tylko swój, żaden sklepowy. Na sam koniec roztarty majeranek, sól i pieprz, sok z cytryny i ew odrobina słodziwa. Ostatecznie dolewam odrobinę oleju rzepakowego (nie oliwy bo zbyt aromatyczna) żeby wyzwolić jeszcze mocniejszy aromat przypraw i warzyw. Polecam ten trik z tłuszczem na koniec, bo to dobry nośnik smaku w tym daniu.
Pozdrawiam i szacun za wkład pracy w przepisy.
Popatrz w sklepie na pęczki włoszczyzny! I mniej więcej tyle samo… :-)
Włoszczyzna …ile czego??? jeżeli nie kupuje w paczce tylko osobno jarzyny?
Zrób bez zakwasu??
Co mam zrobić, gdy nie mam zakwasu? Zapomniałam kupić buraki odpowiednio wcześniej…