Pewnie część z Was nie uwierzy, że jedno z najbardziej znienawidzonych warzyw świata może być tak pyszne! Poważnie, jeśli nie piekliście jeszcze brukselki, to jest przepis obowiązkowy. Spokojnie, też mam traumę gotowanych, zielonych kulek z dzieciństwa. A dzisiaj sama zeżarłam prawie dwie porcje na raz i coś czuję, że w tym sezonie będzie pieczona w kilogramach :)
Brukselka pieczona z szynką parmeńską
Drukuj przepisSkładniki
► brukselka [300 g]
► szynka parmeńska (można podmienić na każdą surową, wędzoną wędlinę np. kindziuk, boczek)[50 g]
► oliwa [10 g / 1 łyżka]
Dodatkowo
►sól i pieprz [do smaku]
Przygotowanie
- Obrać brukselkę z zewnętrznych liści, odciąć końcówki, przeciąć każdą na pół i porządnie opłukać pod bieżącą wodą.
- Umytą brukselkę umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę porwać kawałeczki szynki parmeńskiej.
- Całość skropić oliwą i przyprawić szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu.
- Piec przez 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
3 komentarze
Czemu ten przepis wyświetla się w przepisach wegetariańskich?
Super! Lecę obczaić <3
ja dziś nie o brukselce a wspaniałym banoffee który zrobiłam wg Twojego przepisu i umieściłam u siebie na blogu:) dziękuję za inspirację:) i pewnie na to ciasto oreo równeż się pokuszę:):)