Cinnamon rolls – delikatne bułeczki cynamonowe
Owiane legendą amerykańskie bułeczki ze słodkim, cynamonowym nadzieniem. Delikatne jak chmurka ciasto, mocno aromatyczny, karmelizowany farsz pachnący cynamonem i masłem… A, żeby tego było mało, polewa na bazie śmietanki i twarożku. Są wspaniałe, uzależniające, bardzo maślane, bardzo słodkie i znikają błyskawicznie!
Dlaczego maślane ciasto jest takie delikatne?
Ciasto z dużą zawartością masła jest niesamowicie delikatne, puszyste i lekkie, mimo bogatego, maślanego smaku. Jak to się dzieje? Za strukturę ciasta odpowiadają nici glutenowe. Gdy są długie, mocne i tworzą zbitą siatkę, ciasto jest elastyczne, rozciągliwe i sprężyste. To jak w cieście na chleb czy pizzę, gotowy wypiek jest niesamowicie sprężysty, wewnątrz widać duże bąbelki powietrza. Natomiast tłuszcz dodany do ciasta skraca wiązania glutenowe . Wchodzi pomiędzy nie, co sprawia, że nie tworzą aż tak zwartej, ciasnej, sieci. Co to oznacza w praktyce? Struktura ciasta staje się puszysta, delikatna, lżejsza, a jednocześnie bogatsza w smaku. Sytuacja win-win :) Co więcej, ciasto wzbogacone o dużą porcję masła będzie się łatwiej i przyjemniej wałkować. Skrócone nici glutenowe sprawią, że ciasto będzie mniej zwarte i elastyczne. Im elastyczniejsze ciasto, tym chętniej ,,wraca do swojej formy”, co oznacza upierdliwie, mozolne wałkowanie (ponownie przywołam przykład pizzy :))
Dlaczego ciasto drożdżowe wychodzi twarde i suche?
Błąd 1: Zbyt dużo mąki
Owszem, to ciasto jest lejące i klejące, zwłaszcza przed pierwszym wyrastaniem. I właśnie takie ma być! Aby bułeczki były miękkie i delikatne, ciasto musi mieć odpowiedni poziom nawilżenia. To dzięki niej zamiast suchej buły z pieca wyciągamy wypiek, który rozpada się w dłoniach i rozpływa w ustach. Przy wałkowaniu można delikatnie podsypać blat mąką, ale należy bardzo uważać, aby nie przesadzić. Im więcej mąki, tym mniejszy % nawilżenia ciasta, tym bardziej wiórowaty efekt finalny.
Błąd 2: Zbyt długie pieczenie.
Bułeczki nie mogą zbyt długo siedzieć w piekarniku. Wystarczy, że góra się lekko zarumieni, nie muszą być całkowicie brązowe z każdej strony. Jak już wspominałam, zależy nam na wilgotności, a każda minuta w piekarniku sprawia, że woda ucieka z ciasta i mamy jej coraz mniej. Zbyt długo pieczone rollsy będą nie tylko pokryte zapieczoną, twardą skorupą, ale też suche w środku. Trzeba pilnować skrupulatnie czasu pieczenia, to bardzo ważne :)
Błąd 3: Nieaktywne drożdże.
Mówi się, że z suchych drożdży instant nie trzeba robić rozczynu i można od razu sypać je do mąki. Ja mimo wszystko zachęcam do zrobienia rozczynu z prostego powodu – aby sprawdzić czy drożdże są aktywne. Te suche często leżą na półkach miesiącami i mimo, że data przydatności jest aktualna mogły zwietrzeć. Jeśli rozczyn nie wyrośnie, nie ma mowy o dalszym robieniu ciasta.
Błąd 4: Złe przechowywanie
Kiedy już „walczymy” o utrzymanie wilgoci w cieście, po upieczeniu należy dobrze je przechowywać. Najlepiej szczenie zamknięte, aby nie traciło wilgoci i aromatu w zawrotnym tempie. Akurat w tym przepisie warto też użyć lukru, który rozprowadzony cienką warstwą po bułeczkach stworzy barierę ochronną i pozwoli zachować wilgoć na dłużej.
Chłodzenie i mrożenie
Nie ukrywam, te bułeczki są absolutnie najlepsze w dzień pieczenia. Są nie tylko ciepłe i rozpływające się w ustach, ale cały dom wypełnia obłędny aromat cynamonu. Polecam serdecznie pieczenie ich krótko przed podaniem, zwłaszcza jeśli macie gości :) Takie bułeczki można przygotować i wstawić na noc do lodówki (w przepisie zaznaczyłam ten moment gwiazdką). Po nocnym chłodzeniu wystarczy wyjąć je do temperatury pokojowej i zostawić do drugiego wyrośnięcia na ok. 30 min. Można dalej piec normalnie, jak w przepisie. W tym samym momencie można także zamrozić bułeczki. Wyłożyć je na tackę przykrytą papierem do pieczenia i po godzinie można zdejmować i wrzucać do woreczka. Mogą być zamrożone przez ok. 2 miesiące. W przeddzień pieczenia wystarczy wyjąć je na noc do lodówki, a ok. 30-60 min. przed pieczeniem wystawić do wyrośnięcia.
Przepis inspirowany: Emma’s Goodies
Cinnamon rolls
Drukuj przepisSkładniki
► mleko [180 ml / 3/4 szklanki]
► cukier [50 g / 1/4 szklanki do ciasta + 70 g / 1/3 szklanki do nadzienia(do nadzienia polecam cukier trzcinowy)]
► masło [50 g /1/4 szklanki do ciasta + 50 g / 1/4 szklanki do nadzienia]
► drożdże [7 g suszonych lub 15 g świeżych]
► jajko [1 sztuka]
► mąka [360 g]
Dodatkowo:
► sól [1/2 łyżeczki]
► cynamon [2 łyżeczki]
Na polewę (opcjonalnie)
► serek kremowy typu almette [25 g / 1 czubata łyżka]
► śmietanka kremówka [20 g/ 2 łyżki]
► cukier puder [50 g / 1/2 szklanki]
Przygotowanie
- Do rondelka przełożyć mleko, 50 g masła i 50 g cukru. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą.
- Podgrzaną miksturę przelać do dużej miski i sprawdzić palcem temperaturę. Jeśli mleko jest ciepłe, ale nie gorące(!) można dodać drożdże. Wymieszać i odstawić na 10-15 min.
- Gdy rozczyn podrośnie, wbić do niego jajko i wymieszać. Do masy stopniowo dodać mąkę i szczyptę soli, cały czas mieszając mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Mieszać do momentu, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto powinno być lepkie, a nawet odrobinę lejące – to zupełnie normalne. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. *W tym momencie można wyjąć masło z lodówki jeśli je tam trzymacie, bo do nadzienia będzie nam potrzebne masło w temperaturze pokojowej :)
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i szybko zagnieść do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto minimalnie podsypać mąką (max 1-2 łyżki). Zagniecione ciasto rozwałkować na kształt prostokąta (nie musi być idealnie, ale im bardziej się postaramy, tym więcej foremnych rollsów nam wyjdzie). Mój prostokąt miał ok. 30 x 40 cm.
- W miseczce utrzeć 50 g masła z cukrem i cynamonem. Tak przygotowaną masą posmarować ciasto równomiernie. Można także posmarować ciasto masłem i dopiero potem posypać mieszanką cukru i cynamonu. Pierwsza wersja jest jednak łatwiejsza, tworzy mniej bałaganu, ciasto łatwiej się zawija, a nadzienie jest niesamowicie aromatyczne i wilgotne, taką więc wersję polecam :)
- Ciasto zwinąć wzdłuż krótszego boku, dość ciasno, aby utworzyć zwartą roladę. Pokroić roladę na kawałki o szerokości ok. 3 cm i ułożyć płasko w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polecam piec w głębszej blaszce do ciasta, ułożyć je tak, aby ślimaczki po drugim wyrośnięciu się stykały (jak na zdjęciu). Dzięki temu podczas pieczenia zachowają więcej wilgoci i będą niesamowicie miękkie. *UWAGA: na tym etapie można zamrozić bułeczki lub wstawić je do lodówki na noc jeśli chcecie je piec następnego dnia.
- Tak przygotowane bułeczki odstawić do podwojenia objętości na ok. 30 minut.
- W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przygotować polewę, mieszając ze twarożek, śmietankę i cukier puder.
- Piec w 180 stopniach przez 17-19 min (zależy od piekarnika, należy obserwować), do momentu, aż bułeczki się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika lukrować póki ciepłe – dzięki temu dłużej zachowają świeżość.
138 komentarzy
Najlepszy przepis na cynamonki! Robiłam je już wiele razy zarówno w opcji „na dziś”, jak również „na jutro” (wyrastanie przez noc w lodowce). Właśnie przed momentem wyjęłam cynamonki z lodówki i za 30min lądują w piekarniku. Robiłam je już zarówno że zwykłej mąki (tortowa, młyńska) jak i z orkiszowej – zawsze wychodzą. Nadzienie z przepisu jest pyszne, ale czasem (np. dziś) robię nadzienie z prażonych jabłek i cynamonu – też pycha. Jako ogromna fanka cynamonek, naprawdę polecam wszystkim ten przepis.
Najlepszy przepis na cynamonki jaki znam, moja rodzinka kocha te bułeczki i po wielu przepisach, jakie próbowałam, uważam, że ten przepis jest najlepszy. Zawsze wychodzą pyszne i mięciutkie. : >
Piekłam wiele cynamonek, ale nigdy nie były tak pyszne i mięciutkie jak te. Idealny przepis.
mam dwie lewe ręce i wyszly
Genialne ciasto!!! Wychodzi za każdym razem. Eksperymentowalam z innymi nadzieniami (masa makowa, ser, jagody, budyń – tylko wtedy robię na wierzch kruszonkę zamiast polewy) i też są super:)
Świetny przepis, bardzo intuicyjny, wszystko dzieje się tak, jak w przepisie. Ja zostawiłam do wyrośnięcia ciasto nawet na 2 godziny i wszystko jest w porządku. Zalewam też czasem kremówką rollsy przed pieczeniem, żeby były jeszcze bardziej wilgotne! Idealny przepis, naprawdę, tski, jakiego szukałam. ❤️
Niestety, dwa razy robiłam i dwa razy ciasto nie wyrosło. Nie wiem co poszło nie tak. Drożdże ruszyły, raz zrobiłam jak w przepisie, a raz do zaczynu dałam make, w obu ciasto wyszło ciężkie, elastyczne, gładkie. Nic a nic nie wyrosło.
Genialny przepis, pierwszy raz wyszło mi tak delikatne ciasto drożdżowe :)
Genialne! Robiłam pierwszy raz, wyszły takie dobre że zawiozłam mężowi do roacy żeby spróbował póki świeże.
Obłędne!!! Robiłam dwa razy (po przeczytaniu komentarzy zrobilam zaczyn) – najpierw w tym samym dniu,a za drugim razem dalam do lodowki na noc (po punkcie 6) i pieklam rano – i wyszły tak samo pyszne, rozspywajace się w ustach. polecam!!! ciasto jest klejące, ale w rękawiczkach da sie zrobić. wyrabiałam ręcznie
Jeżeli zastanawiasz się czy zrobić bułeczki cynamonowe z tego przepisu, to odpowiedź jest prosta – tak, jeżeli kochasz delikatne jak chmurka ciasto drożdżowe! Są przepyszne, poprostu zaufajcie temu przepisowi ❤️
Wczoraj przetestowałam rollsy z Twojego przepisu – coś pysznego! Przepis zostaje dodany do ulubionych i każdemu będę polecać! Rewelacja, ciasto mięciutkie, nie są wysuszone, jak zdarzało się to w innych przepisach. Polecam!😍
bułeczki są pyszne! Jak z piekarni!
Zrobiłam te bułeczki na dwa sposoby, jedne od razu, drugie na kolejny dzień (przechowywane w lodówce). Pierwsza wersja bajeczna, niesamowity przepis, bułeczki rozpływały się w ustach – dokładnie o taki efekt mi chodziło. Niestety te przechowywane w lodówce to kompletnie co innego, osobiście u mnie się nie sprawdziło, na pewno nie powtórzę tej metody.
Świetny przepis, tyle że polecam zrobić polewę x1.5, wtedy jest idealnie. Na świeżo są nieporównywalne do innych.
Najlepszy przepis na cynamonki, jaki testowałam! Ciasto puszyste, wilgotne, a cynamonki bardzo aromatyczne. Polecam!
Bułeczki wyszły obłędne, delikatne, rozpływają się w ustach. Na pewno to będzie jedną z naszych ulubionych bułeczek. Gratulacje dla pomysłodawcy przepisu
ŚWIETNY przepis! Ciasto drożdżowe wyrobiłam łyżką ;). Po wyrośnięciu też nie wyrabiałam zbyt mocno, tyle tylko żeby być w stanie je rozwałkować – cynamonki wyszły najlepsze jakie w życiu jadłam. Serdecznie polecam!
Super przepis!
Robiłam te cynamonki już kilkanaście razy, za każdym razem wychodzą BOSKIE 😋 w domu wszyscy je uwielbiają i goście też zawsze chwalą 😁
Robiłam po raz pierwszy, ciasto faktycznie bardzo luźne ale ..sekretem jest długie wyrabianie. Ja robiłam wszystko ręcznie, zagniatalam ciasto aż zaczęło odchodzić od dłoni. Muszę przyznać, że po raz pierwszy cynamonki wyszły mi tak puszyste i cudownie miękkie. Syn zjadł prawie połowę na raz i stwierdził, że to najlepsze jakie dotychczas jadł. Przepis zostaje z nami, będziemy często korzystać😃
Najlepszy przepis na cynamonki 😍 następnym razem dodam więcej nadzienia ale przepis to game changer ciasta drożdżowego! 👏👏👏
Do ciasta przypadkowo dodałam nadmiarowe żoltko, chyba patrzyłam na dwa przepisy naraz:)
Zaczyn rósł jak szalony, ciasto też. Jak wyłożyłam na stolnicę było widać że to to, delikatne maślane mocno napowietrzone ciasto. W piekarniku cynamonki oszalały, rosły i rosły wypychając środek do góry. Nie lukrowalam, do cynamonem zazwyczaj dodaje masę z mascarpone. Jedno jest pewne, przepis na ciasto już ze mną zostanie. Najlepsze jakie do tej pory udało mi się znalesc . Dzięki i mielgo !
Świetny przepis. Polecam wszystko dokładnie odmierzać i użyć miksera z hakiem. Cynamonki wyszły mięciutkie, dostałam dużo pochwał
Genialny przepis! Ciasto jak chmurka, rozpływa się na podniebieniu! Dzięki wielkie za tą cudowność! :)
Cudowne! Wczoraj zrobiłam, dziś rano juz nic nie ma. Koledzy corki nie wierzyli ze to domowe. Dziś robie druga partię :)
Piekłam cynamonki z tego przepisu już kilka razy i nie będę szukać niczego innego, bo te są po prostu PRZEWSPANIAŁE (robiłam jedynie na mleku owsianym). Ciasto idealne, znika w 15 min po wyjęciu z piekarnika ❤️❤️❤️
Co do zaczynu, o którym wiele osób pisało, to jednak dodaję 2 łyżki mąki, bo inaczej drożdże mi nie ruszają. Konsystencja surowego ciasta jest taka, że najlepiej się je robi w maszynie do chleba. Zawsze wychodzi idealne.
Będzie krótko…najlepszy przepis i najlepsze cynamonki ever!!! Wyszły zajemięciutkie, puszyste i aromatyczne!
Upiekłam dzisiaj,wyszły bardzo smaczne. Leciutkie ,znikają w mgnieniu oka .Polecam wstawić do lekko nagrzanego piekarnika rozczyn i później ciasto , gdyż na blacie pod ściereczką nic nie chciało wyrosnąć .
Miałam obawy…ponieważ ciasto było bardzo lejące. Po wyrośnięciu i położeniu na blat było perfekcyjne 😃 genialny przepis!!!! Robiłam z mąki orkiszowej, proporcje jak w przepisie. Jedyne co zmieniłam to drożdże wrzuciłam do filiżanki zalałam mlekiem i dodałam po lyzce cukru i mąki, wyrosły znakomicie. Dodalam do mąki do tego roztopione masło, mleko, jajko. Kolejność troszkę zmieniona ale ciasto ZNAKOMITE 😍 Puszyste, delikatne. Polecam 😊
A mi nie wyszły :( mimo dużej wprawy w przepisach z drożdżami.. ciasti było szalenie lejące, więc żeby w ogóle się dało zrolować musiałam dać 2x tyle mąki. Potem było już ok, ale to nie ten obiecywany puch, tylko zwykłe drożdżówki.. sama nie wiem jak Wam wychodzi to z takiej ilości mąki, ale chetnie posłucham porad
Cudowny przepis! W końcu cynamonki wychodzą takie jak powinno, miękkie, puszyste i rozpływające się w ustach! A przepis na rozczyn z masłem to totalny game changer, oszczędność czasu i naczyń. Widziałam w komentarzach, że kilku osobom nie rośnie, polecam dodać trochę mąki i cukru, wtedy rozczyn ma na czym się wybić :)
Mi wychodzi za każdym razem idealnie. Moim zdaniem najlepszy przepis w internecie na cynamonki. Wypróbowałam kilka, ale ten zdecydowanie przebija pozostałe.
Rozczyn z masłem nie wyszedł. W sumie nie spotkałam się z takim rozczynem jeszcze. Drożdże są ok. Zrobiłam klasyczny rozczyn (mleko, drożdże, mąka, cukier) i dodałam później masło, resztę cukru itd. smaczne bułeczki.
Z przykrością muszę napisać, że niestety ale zarówno pierwszy zaczyn (Drożdże, mleko i Masło) jak i samo gotowe ciasto w ogóle nie wyrosło😥 nie jest to mój pierwszy raz z rollsami cynamonowymi(wcześniej korzystałam z innych przepisów ale lubię próbować nowości) i zawsze wychodziły ok. Składniki świeże a mimo to klapa. Co mogło pójść nie tak?
Świetny przepis, bułeczki wyszły przepyszne!
Bułeczki wyszły wyśmienite! Lepszych w życiu nie jadłam.
Mam pytanie, czy z tego ciasta można zrobić inne drożdżówki? Np. z serem
Czy mogę do ciasta i nadzienia cynamonowemu dodać cukier puder zamiast zwykłego? Jeżeli tak, to w jakich proporcjach? (Będę odmierzała składniki szklanką)
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź ❤️
Rewelacja. Mięciutkie bardzo.
Rewelacja. Mięciutkie bardzo.
Obłędnie pyszne , syn niejadek zjadł pół blachy.
Rzadko komentuję, ale tutaj muszę bo się uduszę :D Bułeczki idealne, takich zawsze szukałam, a zawsze mi wychodziły za suche albo twarde (z pieczeniem na bakier to ja nie jestem :P). Z tego przepisu są mięciutkie, puszyste MOKRE – tak jak cynamonki mają być. Jak czyta ktoś przed pieczeniem – róbcie 1:1 jak w przepisie, a wyjdą przepyszne. Mieszajcie masło z cukrem do nadzienia a będą bardziej wilgotne w środku. Osobiście lukruje bez serka bo zawsze zapominam kupić :P a też są pyszne!
Mój ulubiony przepis :)
Kochani, ważne by przesiać i napowietrzyć mąkę! Ja mieszam wszystko łyżką, bez miksera, da się i wychodzą super! Po wyjęciu z miski dajcie naprawdę minimalną ilość mąki do podsypania, nie klei się a jest super delikatne!
Nadzienie robię po 70 g masla i cukru, idealna ilość :) rozrabiam wszystko w miseczce i smaruję prostokąt.
Ten przepis to majstersztyk, dziękuję Ci bardzo :)
Mega przepis, serio super się je robi. Łatwe instrukcje plus proste składniki. Fakt faktem długo się na nie czeka ale naprawdę warto, jedyny minus to to, że jest trochę mało nadzienia. Oprócz tego zero wad.
Coś tu jest nie tak, nie da się zrobić zaczynu który urosnue na maśle, mi to rosnąć za cholerę nie chce, mówię tu i pierwszym zaczynie, wszystko świeże,
Pierwszy raz w życiu mialam problem z ciastem drożdżowym, zawsze wszystko wychodzi super, tutaj bylam jak dziecko w błocie. Smak okej
Trafilam na ten przepis przypadkowo i nie zaluje ! Pierwszy raz robiłam bułeczki sama ,a bardzo je lubię,wyszły idealne i przepyszne ! Na pewno skorzystam jeszcze z innych przepisów !!
Zazwyczaj nie pisze komentarzy, ale muszę powiedzieć, ze ten przepis jest niesamowity! Raczej mam dwie lewe ręce do pieczenia, ale te bułeczki wyszły perfekcyjnie!
Czy dodajemy mąki do rozczynu drożdżowego ?
Zrobilam na oliwie zamiast na masle i tez wyszlo super, delikatne miekkie ciasto :) za to cukru duzo mniej dam nastepnym Razem ;) mysle ze bez lukru i z 50g w nadzieniu bedzie ok
Te bułeczki są niesamowite. Ciasto poezja 😋
Czy należy je piec z termoobiegiem czy opcja góra-dół?
Dziękuję Ci za ten przepis i za wskazówki. Jadłam różne wersje cynamonek i ta rozwaliła system. Wyszły idealne i na dodatek zrobiły furorę wśród znajomych i rodziny. Dziś piekę drugi raz i zobaczymy czy wyjdą jescze lepsze niż przed tygodniem – wtedy zamiast mleka użyłam wody.
Dziękuję Ci za ten przepis i za wskazówki