Pyszne i proste do przygotowania kokosanki Rafaello, pełne kokosa i migdałów. O delikatnie mlecznym smaku, chrupiące i delikatne.
Kokosanki rafaello
Przyznam, że nie jestem wielką fanką klasycznych kokosanek na białkach. Są smaczne jako część deseru, ale niczym nie zaskakują – to raczej proste, jednowymiarowe, bardzo słodkie ciastka o przeciętnym smaku. Jeśli macie podobne zdanie, mam nadzieję, że uda mi się odczarować te ciacha w zupełnie innym wydaniu. Ten przepis, choć w formie chrupiącej kokosanki, łączy w sobie kilka nut smakowych Rafaello. Są wiórki kokosa, są migdały, jest bogaty w smaku krem mleczny i odrobina soli dla przełamania tej całej słodyczy. Coś wspaniałego!
Wskazówki:
- Do tego przepisu konieczne jest użycie gęstego mleka skondensowanego w puszce. Nie sprawdzi się tu niestety zbyt płynne mleko w kartoniku (do kawy).
- Tego samego przepisu można użyć, aby upiec wielkanocne kokosanki-gniazdka. W tej formie mogą też stanowić spody do mini babeczek, które następnie można wypełnić kremem i owocami.
Kokosanki rafaello (3 składniki)
Drukuj przepisSkładniki
► wiórki kokosowe [100 g / ok. 1 szklanki]
► płatki migdałów [100 g / ok. 1 szklanki]
► mleko skondensowane słodzone [200 g]
Dodatkowo:
► aromat migdałowy [2-3 krople] – opcjonalnie
► mała szczypta soli
Przygotowanie
- 100 g wiórków kokosowych i 100 g płatków migdałowych wymieszać z 200 g mleka skondensowanego słodzonego. Opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu migdałowego i małą szczyptę soli.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i z powstałej masy formować kokosanki za pomocą łyżki. Aby miały ładniejszy kształt, po wyłożeniu masy łyżką, można je uformować zwilżoną dłonią.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 5-6 minut. Brzegi powinny być lekko złote, środek nadal jasny. Kokosanki tężeją i nabierają chrupkości gdy stygną, więc nie należy się przejmować, jeśli zaraz po wyjęciu z piekarnika będą miękkie.
- Najlepiej smakują w dniu pieczenia. Przez kolejne dni polecam przechowywać w szczelnym pojemniku, bo ze względu na zawartość skondensowanego mleka nabierają wilgoci szybciej niż tradycyjne kokosanki.
Przechowywanie i mrożenie
Kokosanki wytrzymają 3-5 dni zamknięte w szczelnym pojemniku. Z powodzeniem można je także mrozić, ułożyć obok siebie, pojedynczą warstwą, przemrozić ok. 2 godziny, aż stwardnieją i przełożyć do woreczka strunowego. Zamrożone wytrzymają do 3 miesięcy.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 20 sztuk, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 kokosankę
93 kcal, 8 g węglowodanów, 6,5 g tłuszczu, 3 g białka
- wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!
🥥 Inne słodkości z dodatkiem kokosa:
- Wegańskie kokosanki z pulpy kokosowej po odciśnięciu mleka.
- Batony Bounty z kaszy jaglanej
- Gorąca czekolada Rafaello