Kokosanki rafaello
Przyznam, że nie jestem wielką fanką klasycznych kokosanek na białkach. Są smaczne jako część deseru, ale niczym nie zaskakują – to raczej proste, jednowymiarowe, bardzo słodkie ciastka o przeciętnym smaku. Jeśli macie podobne zdanie, mam nadzieję, że uda mi się odczarować te ciacha w zupełnie innym wydaniu. Ten przepis, choć w formie chrupiącej kokosanki, łączy w sobie kilka nut smakowych rafaello. Są wiórki kokosa, są migdały, jest bogaty w smaku krem mleczny i odrobina soli dla przełamania tej całej słodyczy. Coś wspaniałego!
Kokosanki rafaello (3 składniki)
Drukuj przepisSkładniki
► wiórki kokosowe [100 g / ok. 1 szklanki]
► płatki migdałów [100 g / ok. 1 szklanki]
► mleko skondensowane słodzone [200 g]
Dodatkowo:
► aromat migdałowy [2-3 krople] – opcjonalnie
► mała szczypta soli
Przygotowanie
- 100 g wiórków kokosowych i 100 g płatków migdałowych wymieszać z 200 g mleka skondensowanego słodzonego. Opcjonalnie można dodać kilka kropel aromatu migdałowego i małą szczyptę soli.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i z powstałej masy formować kokosanki za pomocą łyżki. Aby miały ładniejszy kształt, po wyłożeniu masy łyżką, można je uformować zwilżoną dłonią.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 5-6 minut. Brzegi powinny być lekko złote, środek nadal jasny. Kokosanki tężeją i nabierają chrupkości gdy stygną, więc nie należy się przejmować, jeśli zaraz po wyjęciu z piekarnika będą miękkie.
- Najlepiej smakują w dniu pieczenia. Przez kolejne dni polecam przechowywać w szczelnym pojemniku, bo ze względu na zawartość skondensowanego mleka nabierają wilgoci szybciej niż tradycyjne kokosanki.
Smacznego!