Trzy składniki i trochę przypraw – to wszystko czego potrzeba, żeby przygotować super szybkie i sycące burgery jaglane. Jeśli przepadacie za sezamowym smakiem tahini, na pewno będą Wam smakować :) Środek jest miękki, a otoczka z ziaren sezamu chrupiąca i aromatyczna. Świetna opcja na piknik czy wiosenną imprezę na świeżym powietrzu :)
Sezamowe burgery jaglane
Drukuj przepisSkładniki
► kasza jaglana [3 szklanki ugotowanej/ ok. 1 szklanka suchej]
► tahini [48 g / 4 łyżki]
► sezam do obtoczenia [ok. 1/2 szklanki]
Dodatkowo
► sól i pieprz [do smaku]
Przygotowanie
- Ugotowaną kaszę przestudzić i przełożyć do dużej miski.
- Dodać tahinę, wymieszać i doprawić. Na tym etapie można dodać inne ulubione przyprawy: paprykę, czosnek, zioła, chili, suszoną pietruszkę, gotowe mixy przypraw.
- Podzielić masę na 10 części, uformować spłaszczone kotleciki i obtoczyć w sezamie.
- Piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
13 komentarzy
Zwłaszcza, że są super proste do przygotowania :)
Ale bym takiego zjadła! Musze w końcu zmajstrować domowe burgery :)
Dziękuję <3 Potwornie mi miło! Cieszę się, że są czytelnicy, którzy ciągle wracają <3 Dziękuję raz jeszcze!
nie no! jak ty cos wymyślisz to po prostu mistrzostwo :D i jak zawsze sliczne zdjęcia ;)
Zawsze można sobie w domu upichcić :) Dzięki <3
Czekam na relację :)
Dorwę tahinę w sklepie (bo żeby zrobić sama jeszcze nie będę porywać się z motyką na księżyc) i będę robić ;))) mega się nakręciłam aby tego spróbować!
Wygląda bardzo apetycznie, a pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
Mniam, wyglądają bardzo apetycznie :)
Szkoda, że nie można wyciągnąć takiego burgera wprost z ekranu :)
Dziękuję <3 I pozdrowionka <3
Zapraszam o każdej porze :D
Chcę takiego! Chociaż jednego :D
zjadłabym ze smakiem :) pozdrawiam