Brownie o smaku śliwki w czekoladzie to wspaniała, bogata, świąteczna wersja tego banalnie prostego ciasta. Idealna na imprezy w okresie świąt czy nawet samo Boże Narodzenie. Ma w sobie wszystkie smaki, jakie uwielbiam w klasycznym cukierku – wilgotne, aromatyczne śliwki, miękki nugat, który je otula i mnóstwo głębokiej, deserowej czekolady. Wszystko zamknięte w cieście, które robi się łatwo i błyskawicznie i praktycznie nie można go zepsuć. Do tego przepisu użyłam karmelowych figurek, które zwykle pojawiają się dwa razy w roku na święta i imitują gwiazdorki, bałwanki i renifery. Można je kupić na sztuki, w środku są kruche i oblane warstwą czekolady. Ten smak idealnie łączy się ze śliwkami. Dodatkowo, ta technika przygotowania ciasta sprawi, że wnętrze ciasta będzie obłędnie wilgotne, ale wierzch chrupiący! Idealne brownie do zrobienia w te święta :)
Brownie śliwka w czekoladzie
Drukuj przepisSkładniki
► masło [200 g / 1 kostka]
► czekolada deserowa [200 g / 2 tabliczki]
► cukier [150 g / 3/4 szklanki]
► jajka [3 sztuki]
► mąka pszenna [100 g / 3/4 szklanki]
► śliwki suszone [ok. 120 g / 15-17 sztuk]
► batoniki/figurki o smaku karmelowym (można podmienić na marcepan w czekoladzie) [120 g / 4 sztuki]
Dodatkowo:
► sól [1 płaska łyżeczka]
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Śliwki i batoniki pokroić na małe kawałki. Obsypać pokrojone śliwki łyżką mąki i dobrze wymieszać, żeby nie kleiły się do siebie w cieście i nie opadły na dno.
- Do rondelka o grubym dnie przełożyć masło i podgrzewać na małym ogniu, aż całe się rozpuści.
- Zdjąć masło z palnika, dodać czekoladę posiekaną lub połamaną na kostki i mieszać do całkowitego połączenia.
- Do osobnej miski wbić jajka i dosypać cukier. Ucierać mikserem ręcznym, aż jajka zbieleją i staną się puszyste (ok. 5 minut).
- Nadal ubijając mikserem na małych obrotach, stopniowo wlewać rozpuszczoną czekoladę z masłem, do uzyskania jednolitego koloru.
- Pod koniec przesiać mąkę i sól i delikatnie wymieszać wszystko szpatułką. Do wymieszanego ciasta wrzucić śliwki i batoniki i ponownie przemieszać ciasto.
- Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (rogi powinny wystawać po bokach, żeby łatwiej było wyjąć wystudzone ciasto). Rozprowadzić równomiernie.
- Piec w 180 stopniach (grzanie góra-dół) przez 30 minut.
- Kroić i podawać po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
10 komentarzy
Jaka forma do tej pyszności… 😁
Proszę o zdjęcie figurek z goplany. Trudno znaleźć jak nie wiadomo czego szukać 😉☺️
Proszę o zdjęcie figurek z goplany. Trudno znaleźć jak nie wiadomo czego szukać 😉
Nie mogę znaleźć batonikow Goplany…którymi można zastąpić je?
Można marcepanem :)
Ja znalazłam te batoniki na stacji benzynowej ?
O proszę :D
Mogłabyś podać nazwę jakich konkretnie batoników użyłaś? :D
figurki karmelowe z Goplany :)
Właśnie mi wystygło to ciasto i je pokroiłam – pyszności!