Ten makaron z groszkiem i nerkowcami to luźna inspiracja niesamowicie klasycznym połączeniem, jakim jest zielony groszek z boczkiem. Właśnie taki ciekawy makaron znalazłam z nowej książce kulinarnej Jamiego. I oczywiście musiałam wszystko pozmieniać, żeby było po mojemu :) Zamiast boczku – nerkowce podsmażone na złoto w aromatycznych przyprawach! Fajny pomysł na wegetariańską wersję bekonowych klasyków :) Do tego pysznie chrupie, pachnie wspaniale, a zrobienie takiego obiadu to dosłownie 15 minut!
Makaron z groszkiem i bekonowymi nerkowcami
Drukuj przepisSkładniki
► zielony groszek mrożony lub świeży [300 g / 2 szklanki]
► orzechy nerkowca [80 g / 2 garście]
► makaron (u mnie pełnoziarniste kokardki) [150 g]
► twardy ser typu parmezan, grana padano, peccorino (najlepiej w kawałku, tarty na świeżo) [30 g lub więcej]
► oliwa lub olej rzepakowy [10 g / 1 łyżka]
► sok z cytryny [2-3 łyżki]
Dodatkowo:
► sól [3/4 łyżeczki do orzechów + do gotowania groszku i makaronu]
► papryka słodka [1/2 łyżeczki]
► papryka wędzona słodka [3/4 łyżeczki]
► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Orzechy nerkowca przełożyć do miseczki, zalać wodą o temperaturze pokojowej i zostawić na minimum pół godziny.
- Orzechy odsączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i dość grubo posiekać (tak, aby kawałki były nadal spore i wyczuwalne).
- W garnku zagotować ok. 2 l wody z łyżeczką soli, na wrzątek wrzucić zielony groszek i gotować przez 5 minut. Odcedzić i zostawić w garnku, pod przykryciem.
- W międzyczasie w osobnym garnku ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odsączyć, zachowując 1/3 szklanki wody, w której gotował się makaron.
- Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, wrzucić orzechy i na średnim ogniu podsmażyć do uzyskania złotego koloru.
- Doprawić orzechy papryką wędzoną, słodką, czosnkiem i solą. Wymieszać wszystko razem i wlać na patelnie ok. 1/3 szklanki wody zachowanej przy gotowaniu makaronu. Stale mieszać, aż przyprawy dobrze rozprowadzą się w płynie.
- Po 2-3 minutach, kiedy płyn na patelni zacznie gęstnieć, dorzucić ugotowany makaron oraz starty ser, porządnie wymieszać.
- Na koniec na patelnię dodać groszek i sok z cytryny, wymieszać ponownie. Można na tym etapie doprawić do smaku, jeśli zajdzie taka potrzeba, posypać dodatkową porcją sera i od razu podawać :)
Przepis inspirowany: Tortiglioni z książki Jamie gotuje po włosku
4 komentarze
Bardzo fajny przepis, nie spodziewałam się, że tak prosty makaron może być tak smaczny ;)
Jak wygląda kaloryczność dania na pojedynczą porcję?
Czy podmiana na inne orzechy ma tu sens? Nie jestem fanką nerkowców, a danie kusi ;)
Można, jak najbardziej :)