Te niezawodne muffiny to uniwersalny pewniak, który możecie wykorzystać i podrasować wg własnych upodobań. Dzięki małej zmianie w procesie pieczenia, wierzch jest chrupiący a środek mięciutki. Choć są pyszne w podstawowej, waniliowej wersji, rewelacyjnie smakują w każdym wydaniu… Dlatego nie bójcie się dodać do nich czego tylko dusza zapragnie – kawałeczków czekolady, ulubionych owoców, orzechów, dowolnych przypraw i aromatów. Przepis jest naprawdę banalny i jeśli zastosujecie się do wszystkich wskazówek, otrzymacie idealne muffinki za każdym razem.
Niezawodne muffiny
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna [300 g]
► proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
► masło [100 g/ 1/2 kostki]
► cukier [200 g / 1 szklanka]
► jajko [2 sztuki]
► maślanka [1 szklanka]
Dodatkowo:
► sól [1/2 łyżeczki]
► aromat waniliowy, cukier waniliowy [kilka kropel lub łyżeczka]
► ulubione dodatki
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół).
- Masło wrzucić do rondelka, rozpuścić całkowicie na małym ogniu i odstawić do ostudzenia.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól.
- W osobnej misce wymieszać masło, cukier, maślankę i jajka.
- Delikatnie wymieszać suche i mokre składniki TYLKO do połączenia. Ciasto na muffiny nie powinno być gładkie, im bardziej przemieszane, tym po upieczeniu będzie twardsze. Gotowe ciasto powinno być lekko grudkowate, dzięki temu pęcherzyki powietrza stworzą lekką, przyjemną konsystencję.
- Na tym etapie, do ciasta można dodać ulubione dodatki (posiekaną czekoladę, owoce, orzechy etc.)
- Ciasto przelać do foremek lub papierowych papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Przez 5 minut piec w temperaturze 220 stopni, potem obniżyć do 180 stopni i piec przez kolejne 10-12 minut (do suchego patyczka). Nie warto pomijać tego kroku – pieczenie w 2 temperaturach gwarantuje chrupiący wierzch i miękki, elastyczny i puszysty środek muffina.
Przepis inspirowany: Little Sweet Baker
24 komentarze
Nasze ulubione, robimy zawsze z tego przepisu.
O matko! Pierwszy raz zrobiłam bo w domu nie było nic słodkiego, a też nikomu nie chciało się jechać – zrobiłam z owocowym jogurtem pitnym zamiast maślanki, wyszło no dość zbite ciasto. Do drugich zaszalałam i w maśle rozpuściłam gorzką czekoladę i bałam się że nie wyjdą, wyszły super puszyste i czekoladowe! Bomba!
Robię trzeci raz i są znakomite ;-) dziękuję! :)
Mój tata jest bardzo wymagający i wręcz zajadał się nimi. Dodałam pokrojoną czekoladę deserową, polecam! :)
Cieszę się bardzo! Pozdrowienia dla Ciebie i wybrednego Taty ;)
Mniam robię już je drugi raz i tak szybko znikają bo są latwe i pyszneee. Pozdrawiam
Dzień dobry :)
Chciałam zapytać czy dobrym pomysłem byłoby nadzianie muffinek 1 łyżeczką masy kajmakowej do każdej? W sensie, że nałożyłabym połowę ciasta, potem łyżeczkę kajmaku i drugą część ciasta :)
I chciałam jeszcze zapytać czy można je upiec w wersji czekoladowej? Zastępując wtedy odpowiednią ilość mąki przez kakao?
Czy wyjda jesli pominę jajka a zamiast maslanki didam mleko roślinne?
Raczej nie.
Kolejny przepis zaczerpnięty z Twojej strony który wyszedł fenomenalnie ❤ duży plus za to, że nie trzeba brudzic miksera ?
Każde kolejne pobrudzone narzędzie to minus :D Haha, a tak poważnie, cieszę się niezmiernie, że smakowały i bardzo dziękuję za przetestowanie przepisu!
zrobiłam! są rewelacyjne!
Bardzo się cieszę, smacznego :)
pycha :)
Smacznego! :)
Czy mąka ryżowa zamiast pszennej też się nada?
Wykonałam swój przepis na muffinki (na oleju i kerirze) tym sposobem (wynieszanie składników i pieczenie) i rzeczywiście wyszły IDEALNIE mięciutkie, puszyste w środku, a z zewnątrz miały cudowną, delikatnie chrupiącą skórkę ? A dodatkowo szybciuko się je piecze ? Od dziś tylko takie muffinki będą u mnie gościć. Są PERFEKCYJNE <3 Dziękuję za cenne wskazówki ?
Bardzo się cieszę, że się udały :D Całe życie człowiek się uczy, ja też dopiero teraz odkryłam tę metodę :) Dziękuję za wykorzystanie przepisu :)
Najlepsze muffiny jakie jadłam! przepis znakomity! Maslanke zastapilam kefirem i tez pyszne.
A czy maślankę w przepisie można czymś zastąpić?? Jeśli tak, to czym..?
Do szklanki mleka dodać łyżeczkę octu i odstawić na chwilę, zrobi się domowa maślanka :)
Dziękuję!A ocet może być winny,czy ma być spirytusowy? :)
Może być winny jak najbardziej :)
Też się właśnie zastanawiam, bo zrobiłabym ale maślanki w lodówce brak. Może jogurt naturalny?
Najprostszy przepis na pyszności :) Maślankę można zastąpić jogurtem (również owocowym), serkiem homo (rozmieszać z mlekiem), śmietaną .