Muffinki z blendera to idealny pomysł na codzienne wykorzystanie sezonowych pyszności. Półki w sklepach już zaczęły uginać się od pysznych owoców czy rabarbaru. Naturalnie, pojawi się więc mnóstwo genialnych, tradycyjnych, których raczej nie pieczemy codziennie. Dzięki tym szybkim babeczkom możecie wykorzystać to owocowe bogactwo na 100%. Zjeść je na śniadanie, dorzucić do pudełka do pracy czy spałaszować z popołudniową kawą. U nas na pewno zagoszczą na stałe! Mam nadzieję, że Wam też zasmakują :)
Zdrowe muffinki z blendera
Drukuj przepisSkładniki
► płatki owsiane [2 szklanki]
► dojrzałe banany [2 sztuki]
► jajka [2 sztuki]
► maślanka lub kefir [1/2 szklanki]
► proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
► ulubione owoce
Przygotowanie
- Wszystkie składniki (poza owocami na wierzch, np. truskawkami) zblendować na gładką masę.
- Wlać do formy do babeczek wyłożonej papilotkami.
- Udekorować kawałkami owoców.
- Piec przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra-dół).
41 komentarzy
Nie urosły mi praktycznie wcale, nie wiem co nie tak zrobiłam, piekłam 25 min. Pomijając ich wielkość o tak nie wiem nawet czy nadają się do jedzenia. Składniki miały być blendowane w tym samyn czasie w 1 pojemniku? Nie było takiej informacji.
wyszly pyszne, chociaZ nic nie zmielilam w blenderze ale wymieszalam recznym mixerem,;);) dodatkowo dodalam siemie lniane, cynamon, gruszka krojona w kostke i rodzynki, sooper, pychotka,Dziekuje za przepis, jest mega!
Cieszę się, że wyszły także przygotowane ręcznie. Smacznego :)
Witam serdecznie :) smak muffinek jest obłędny, ale nie chcą odstawać od papierków pomimo całkowitego wystudzenia.. ma może któraś z Was pomysł co można następnym razem zrobić, zeby nie było tego problemu? :)
Dzień dobry! Można papilotki posmarować olejem, powinny łatwiej odejść po upieczeniu, polecam też w razie potrzeby piec bez papilotek w foremce wysmarowanej pastą (1 łyżka oleju wymieszana z 1 łyżką mąki) lub bez tłuszczu w foremkach silikonowych ?
Bardzo polecam te babeczki, u nas często goszczą na podwieczorek, robię je w thermomixie, najpierw płatki mielę na mąkę i dodaję resztę składników, miksuję na gładką masę.W sezonie ze świeżymi owocami, w zimie z mrożonymi.Dzieci bardzo lubią, a ja się cieszę że taki zdrowy skład.Pozdrawiam :)
Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził, zwłaszcza dla dzieci :) Dziękuję!
Zrobiłam, smaczne ! :)
Super, dziękuję! I smacznego :)
Muffinki bardzo opadły i wgl nie chcą odchodzić od papierków. Jaka może być przyczyna? Robiłam wszystko wg przepisu. Czy wielkość bananów ma znaczenie? Moje były duże ok 150g sztuka.
Ze względu na brak mąki, muffinki mają dość specyficzną konsystencję, nie będą się zachowywały jak klasyczne babeczki. Ale po całkowitym przestudzeniu powinny łatwo odejść od papierka.
Ile kalorii może mieć taka jedna muffinka? :)
Witam. Czy babeczki wyjdą bez dodawania bananów?
Nigdy nie próbowałam :)
Zapomniałam dodać jajek… a i tak wyszły pyszne!!! ;)
P.S.
Najlepszy blog kulinarny!!! :)
Kurcze, super wiadomość! Nie testowałam nigdy bez jajek, muszę spróbować. I dziękuję bardzo za tak miłe słowa <3
Rozumiem, że banany też zblendowac? Jest napisane wszystkie składniki zblendowac poza owocami.
Faktycznie, dzięki za uwagę, już poprawiłam :) tak, wszystkie składniki razem z bananami :)
Można zrobić to formie ciasta? Czyli wlać masę do blaszki ? :)
Jasne, tylko wtedy zwiększy się czas pieczenia. Trzeba obserwować :)
A ja zrobiłam tak: szklanka płatków owsianych, szklanka płatków gryczanych, jogurt grecki-trochę więcej niż pół szkl. + jakieś 2 łyżki wody, reszta jak w przepisie :) i piekłam ok 30 min. Wyszły bombowe i dość ciężkie jak to na bananach, ale nie mokre :)
Uwielbiam to tego bloga :*
Pozdrawiam!
Ale się cieszę! Dziękuję Ci Kasiu! I pozdrawiam oczywiście :D
Jaka ilość babeczek wychodzi z tego przepisu? :)
10-12, w zależności od wielkości formy :)
Czy one w środku mają być mokrawe? Trzymałam ponad 25 minut i nie wiem, czy są niedopieczone, czy tak ma być.
U mnie też mokrawe, wiec może i tak ?
Tak, wypieki na płatkach owsianych z bananem mają to do siebie :)
Zrobiłam
A ja upiekłam w jakichś słabych kokilkach i się zrobiły placki zamiast mufinek. Następnym razem upiekę w formach, w każdym razie wyszło pycha ?
haha, znam to, nie raz miałam przykre doświadczenia z kokilkami. Jeśli nie korzystam z formy to zawsze wkładam po 2, bo inaczej rozjeżdżają się na wszystkie strony. Najważniejsze, że w smaku okej! :D
Witam.dzis wyprobowalam ten przepis.niestety musialam go zmodyfikowac gdyz nie mialam ani jogurtu ani kefiru i dalam mleko i troche ksylitolu bo mialam srednio slodkie banany i powiem szczerze ze sa PYSZNE! Ja zalapalam sie tylko na jednego muffina bo reszta zostala pochlonieta przez moich chlopakow! Goraco polecam ten przepis i na pewno jeszcze skorzystam nie raz.
Pozdrawiam autorke
Sylwio! Bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził nawet po modyfikacjach :) Tym bardziej mi miło, że cała rodzina zjadła, to dla mnie najlepszy komplement! Pozdrawiam Ciebie i chłopaków! :)
Czy można zastąpić kefir jogurtem?
Ja właśnie robie i zastąpienie jogurtem bo nie mam nic innego, dam znać czy wyszło ?
Dałam jogurt i wyszło ?
Super! Dzięki, że sobie pomagacie! <3
Tak! Sugerowałabym, żeby był z tych rzadszych, ale nie ma opcji, żeby nie wyszło :)
a mąka owsiana zamiast płatek sie sprawdzi?
Myślę, że tak! Ale dałabym ok. 1,5 szklanki zamiast 2 :)
Płatki owsiane górskie czy błyskawiczne? (sorry, za głupie pytanie:((( )
górskie! :)