Pewnie kojarzycie ten przepis, który podbił internet kilka lat temu. Czekoladowe gniazdka są piękne, proste w wykonaniu i świetne do przygotowania razem z dziećmi. Do tego, stanowią ciekawą dekorację wielkanocnego stołu. Sama testowałam wiele opcji: z płatkami zbożowymi, ekspandowanym ryżem czy wiórkami kokosowymi – aż nie wpadłam na użycie solonych paluszków. Strzał w dziesiątkę! Są słodkie, chrupiące, mocno czekoladowe, a gruboziarnista sól przełamuje wszechobecną słodycz, tworząc mieszankę idealną! To nie tylko świetny sposób na wielkanocną przekąskę, ale genialna metoda na udekorowanie świątecznych babeczek, a nawet mazurka!
Pyszne gniazdka wielkanocne
Drukuj przepisSkładniki
► ulubiona czekolada (deserowa, mleczna, biała) [200 g / 2 tabliczki]
► cienkie paluszki solone [ok.100 g]
► czekoladowe jajeczka do dekoracji [ok. 30 sztuk]
Przygotowanie
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Paluszki pokruszyć i wrzucić do płynnej czekolady. Wymieszać tak, aby każdy paluszek był pokryty.
- Za pomocą łyżki wykładać gniazdka na papier do pieczenia. Udekorować jajeczkami.
- Schłodzić przez ok. 2 godziny lub do całkowitego stężenia.
2 komentarze
Gdzie kupię jajka które są kolorowe? Bo one są bez papierka prawda? :)
Te są akurat od Milki, czekoladowe jajeczka w cukrowej skorupce. Będą w Biedronce i większych marketach.