Domowa lemoniada to gwarantowany sposób na podbicie serc gości, którzy wpadają na grilla i idealny sposób na letnie orzeźwienie. Połączenie kwaśnej cytryny ze słodkim syropem jest wręcz wymarzone na upalne dni. Ale najlepszą sprawą jest jej uniwersalność! Zaczyna się sezon na wszystkie najlepsze, najpyszniejsze owoce, więc można eksperymentować do woli z nowymi smakami i kolorami. Do bazowej lemoniady cytrynowej wystarczy dodać rozgniecione owoce lub wyciśnięty z nich sok. To najprostsza wersja lemoniady jaką znam :) A dla miłośników zdrowego odżywiania, przetestowałam też wersję z miodem i ksylitolem. Obie obłędne, więc możecie śmiało podmieniać! A dla spragnionych sezonowych smaków, polecam lemoniadę rabarbarową.
Domowa lemoniada
Drukuj przepisSkładniki
► cukier, ksylitol lub miód [1/2 szklanki]
► sok z cytryny [3/4 szklanki lub sok z 3 średnich cytryn)
Dodatkowo
► woda [1/2 szklanki wrzątku + 4 szklanki zimnej wody]
► ewentualnie dodatkowe, ulubione owoce
Przygotowanie
- Pół szklanki cukru, krylitolu lub miodu zalać połową szklanki wrzątku i mieszać do uzyskania całkowicie jednolitego syropu.
- Gotowy, wystudzony syrop połączyć z sokiem z cytryny i 4 szklankami zimnej wody. Zamieszać.
- Do klasycznej lemoniady można dodać ok. pół szklanki soku z ulubionych owoców lub szklankę zblendowanych lub rozgniecionych owoców (np. truskawek, malin). Podawać z kostkami lodu.