Szybkie i pyszne paszteciki z ciasta francuskiego nafaszerowane mięsem z rosołu. Świetna przekąska, zamiennik kanapki czy dodatek do zupy.
Paszteciki z mięsem (4 składniki)
Delikatne, kruche, pełne smaku paszteciki z wykorzystaniem pasty z mięsa z rosołu. Jej wykonanie jest szybkie i bezproblemowe, a zawinięta w listkujące ciasto francuskie zamienia się w idealną przystawkę czy imprezową przekąskę. Moje paszteciki są posmarowane rozkłóconym żółtkiem i posypane sezamem, ale śmiało można je ozdobić makiem, czarnuszką, a nawet prażonymi migdałami.
Wskazówki
- Jako farsz, wykorzystuję pastę z mięsa z rosołu, która jest doprawiona jedynie czosnkiem i majerankiem. Jeśli mamy ochotę na bardziej kreatywne paszteciki – można poszaleć. Polecam doprawić po swojemu, albo wymieszać z kilkoma łyżkami wyrazistego sosu. Nadadzą się świetnie ajwar, sos BBQ, sriracha czy czerwone pesto. Każdy da nam nadzienie w trochę innym klimacie 😉
- Ciasto francuskie można z powodzeniem zastąpić domowym ciastem twarogowym, albo cienko rozwałkowanym ciastem brioszkowym (takie paszteciki urosną trochę bardziej) lub cienko rozwałkowanym ciastem półkruchym.
Paszteciki z mięsem krok po kroku
Paszteciki z mięsem na cieście francuskim
Drukuj przepisSkładniki
► pasztet z mięsa z rosołu [12 łyżek / ok. 150 g]
► ciasto francuskie [1 arkusz / ok. 300 g]
► żółtka rozmiar L [2 sztuki]
Dodatkowo
► sezam [1 łyżka] – opcjonalnie
Przygotowanie
- Ciasto francuskie rozwinąć, przełożyć na blat posypany mąką i rozwałkować delikatnie.
- Pokroić na paski o szerokości 7 cm. Na każdej połówce ułożyć 2 łyżki farszu.
- Brzegi ciasta posmarować wodą, zamknąć i skleić.
- Docisnąć brzegi widelcem.
- Wierzch posmarować żółtkiem i naciąć delikatnie nożem, aby zostawić ślad, ale nie przecinać całego ciasta.
- Opcjonalnie posypać sezamem.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 10-12 minut, aż wierzch i spód będą rumiane.
- Najlepiej studzić na kratce, aby spód nie zaparował i pozostał chrupiący.
Przechowywanie i mrożenie
Paszteciki można przechowywać przez 2-3 dni w szczelnym pojemniku. Polecam trzymać je w lodówce ze względu na farsz mięsny, najlepiej podgrzać delikatnie w piekarniku lub mikrofali. Takie paszteciki też świetnie się mrożą – wystarczy ułożyć je na talerzyku lub blaszce na papierze do pieczenia, zamrozić na ok. 1-2 godziny aż stwardnieją i przełożyć do woreczka. Wytrzymają w zamrażalniku 6-8 tygodni.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!