Jajko w smażonych pomidorach to pyszne, niesamowicie aromatyczne, wymarzone śniadanie. Połączenie boczku, słodkich pomidorów i szpinaku oraz jajka z płynnym żółtkiem to recepta na udany poranek. Wbrew pozorom niesamowicie sycące, mimo niewielkiej kaloryczności (ok. 250-300 kcal na porcję). Idealne wykorzystanie bardzo dojrzałych pomidorów, które mają się zmarnować. Oczywiście, to tylko jedna z kompozycji smakowych, możecie eksperymentować z dodatkami ile dusza zapragnie :D
Jajko w smażonych pomidorach
Drukuj przepisSkładniki
► jajka [1 sztuka]
► pomidory lub pomidorki koktajlowe [ok. 200 g]
► świeży szpinak [2 duże garście]
► boczek parzony [2 plasterki]
► masło [1 łyżeczka]
Dodatkowo
► sól i pieprz do smaku
► zioła prowansalskie [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Na rozgrzanej patelni usmażyć do chrupkości boczek.
- Zdjąć boczek, na patelnię dodać masło i pokrojone pomidory. Smażyć przez ok. 3 minuty, następnie dodać świeży, oczyszczony szpinak. Całość doprawić i smażyć przez kolejne 3-5 minut.
- Do gotowych warzyw dodać pokrojony boczek.
- Na środku patelni utworzyć mały dołek, wbić jajko, i smażyć na średnim ogniu aż do całkowitego ścięcia białka.
- Przełożyć na talerz i podawać na ciepło. Świetnie smakuje z pieczywem.
1 komentarz
Zrobiłam dziś to jajko po raz kolejny na śniadanie, jest przepyszne, szybkie, a składniki zwykle mam w lodówce. :)