Te kokosanki będą idealne dla wszystkich miłośników zdrowego jedzenia. Jeśli choć odrobinkę interesujecie się trendami w zdrowym odżywianiu, na pewno zdarzyło Wam się robić domowy hummus, piec falafele czy wyciskać z wiórków domowe mleko kokosowe. Jako, że nie znoszę wyrzucać jedzenia, mam dla Was pyszny sposób na wykorzystanie resztek po tych daniach. Te chrupiące kokosanki są szybkie, banalnie proste do wykonania, szalenie tanie i w 100% wegańskie. Nawet jeśli nie jesteście na diecie roślinnej, sama oszczędność 4 jajek w tym przepisie to świetny pomysł! Wykorzystujemy pianę z wody z ciecierzycy, która przecież i tak ląduje w zlewie. Jeśli nigdy nie korzystaliście z aquafaby, nie ma się czego bać – nie smakuje jak cieciorka, pracuje się z nią bardzo przyjemnie i daje olśniewające efekty. Kokosanki są pyszne, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku, ja dodatkowo oblałam swoje zdrową polewą czekoladową.
zmodyfikowany ,,po mojemu” przepis, inspirowany przepisem Ani Starmach
Tanie i pyszne wegańskie kokosanki
Drukuj przepisSkładniki
► wiórki kokosowe [200 g]
► aquafaba – woda z ciecierzycy konserwowej z puszki lub słoika [140 g / średnio woda z 1 puszki]
► cukier/ksylitol [6 łyżek]
► mąka ziemniaczana [2 płaskie łyżki]
Przygotowanie
- Odsączyć ciecierzycę, wodę przelać do osobnej miski i ubić na sztywną pianę, podobnie jak białka jaj. To kluczowy krok wykonania kokosanek, jeśli piana nie będzie idealnie ubita, ciastka nie będą się trzymać. Piana powinna być bardzo sztywna i lśniąca, jak na bezy. Ubijanie aquafaby zwykle trwa dłużej niż ubijanie białek jaj, ale finalna konsystencja jest bardzo podobna. Zauważyłam też, że lepiej ubija się piana po ciecierzycy ze słoika niż z puszki, ale być może to kwestia producenta – nie testowałam aż tak wielu opcji, żeby mieć 100% pewności.
- Pod koniec ubijania dodać cukier/ksylitol i mąkę ziemniaczaną.
- Do piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać, aby piana nie opadła. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformować ciasteczka.
- Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut – ciasteczka należy obserwować, ja zdecydowałam się na cienkie i duże w średnicy, bo wychodzą genialnie chrupiące i najbardziej nam takie smakują, jednak można je wyłożyć w kształt tradycyjnej, wyższej kokosanki. Ciastka będą gotowe, kiedy brzegi spieką się na złotobrązowy kolor.
11 komentarzy
Udało mi się uzyskać fajną pianę z aquafaby. Gdy dodałem ksylitol i mąkę ziemniaczaną piana w dalszym ciągu była OK. Niestety, gdy dodałem wiórki piana się dosłownie „stopiła”. Załamałem się, bo było to oczywiste, że z kokosanek będą nici. Szkoda. Gdzie leży błąd?
Skrobia kukurydziana a mąka kukurydziana w tym przypadku to, co innego prawda? :)
Tak, mąka kukurydziana to zmielone ziarna kukurydzy, natomiast skrobia to sama skrobia :)
Czy mają szansę udać się ze skrobią ziemniaczaną zamiast mąki?
Tak, w Polsce skrobia ziemniaczana i mąka ziemniaczana są sprzedawane jako ten sam produkt :)
Można zamiast wiórek dać mąkę kokosową?
Nie próbowałam niestety.
Hej, czy można użyć innej mąki?
Można podmienić na skrobię z tapioki lub na skrobię kukurydzianą
Hej :) a czy można zamiast wody z ciecierzycy dać ubite białko? Np. Z 2 jajek ? :)
Tak, z 4 jajek na taką ilość kokosa :)