Sycący i pyszny do przygotowania jednogarnkowy makaron z białą fasolą w kremowym sosie. Propozycja na szybki wege obiad.
Jednogarnkowy makaron z białą fasolą
Szybki, sycący, wegetariański obiad, który w naszym domu okazał się hitem. Danie zainspirowane włoskim klasykiem, czyli pasta e fagioli – to gęsta, treściwa zupa, której bazą jest drobny makaron i fasola cannellini. W różnych rejonach przygotowuje się to danie inaczej… Niekiedy z dodatkiem grubo krojonego boczku przesmażanego razem z cebulą, niekiedy w wersji wege. Zamiast boczku zdecydowałam się na dodatek wędzonej papryki, która nadaje daniu charakterystyczny, dymny posmak. Do tego mamy połączenie idealne, czyli rozmaryn, który po prostu uwielbia się z kremową fasolą. Wszystko zanurzone w mocno pomidorowym sosie z dużą ilością parmezanu. To prawdziwe danie jednogarnkowe, bo makaron gotuje się w tym samym garnku, w którym przygotowujemy sos. Użycie fasoli z puszki sprawia, że taki obiad można przygotować ekspresowo, bez wysiłku i bez zbędnych naczyń do zmywania. Same plusy!
Jednogarnkowy makaron z białą fasolą
Drukuj przepisSkładniki
► cebula [100 g / 1 średnia sztuka]
► czosnek [2 średnie ząbki]
► oliwa [20 g / 2 łyżki]
► passata pomidorowa [240 g / 1 szklanka]
► drobny makaron – muszelki, kolanka, małe kokardki, świderki [2 szklanki / 150-200 g zależnie od użytego kształtu]
► parmezan [ok. 50 g / 5-6 łyżek]
► biała fasola [240 g po odsączeniu / 1 puszka]
Dodatkowo:
► woda [2 szklanki / 500 ml]
► rozmaryn [2 gałązki świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego]
► papryka wędzona [1/2 łyżeczki]
► sól [1 łyżeczka + mała szczypta do przesmażenia cebuli]
Przygotowanie
- Średniej wielkości cebulę posiekać w drobną kostkę.
- Rozgrzać głęboką patelnię o wysokich ściankach lub żeliwny garnek, wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając przez 2 minuty, aż lekko się zeszkli. Oprószyć małą szczyptą soli, na patelnię dorzucić świeży lub suszony rozmaryn i drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Smażyć przez dodatkową minutę.
- Na patelnię dodać 1 szklankę passaty i 2 szklanki wody. Doprawić 1/2 łyżeczki wędzonej papryki i łyżeczką soli. Wymieszać.
- Zawartość patelni przykryć i doprowadzić do wrzenia. Gdy sos zacznie się gotować, dodać 2 szklanki drobnego makaronu.
- Dobrze wymieszać, bo zaraz po wrzuceniu wydziela się największa ilość skrobii. Jeśli nie wymieszamy suchego makaronu po wrzuceniu go do sosu, jest duża szansa, że się poskleja i ugotuje się jako przysłowiowa ,,klucha”.
- Gotować do momentu, kiedy makaron będzie al dente (w zależności od producenta i wybranego kształtu, ten czas może się różnić).
- Pod koniec gotowania dodać 240 g (czyli zawartość jednej puszki) odsączonej i opłukanej fasoli oraz 5-6 łyżek świeżo tartego parmezanu.
- Jeśli sos ma być bardziej kremowy, na sam koniec można dodać chlust słodkiej śmietanki, łyżkę mascarpone lub masła. Podawać od razu.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 3 porcji z makaronem widocznym na zdjęciu (2 szklanki=180 g suchego marakonu), ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 porcję
446 kcal, 62 g węglowodanów, 13 g tłuszczu, 18 g białka
*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość :)
Smacznego!
🍝 Inne wegetariańskie dania z makaronem:
14 komentarzy
Zakochałam się, wegetariański, szybki, rozgrzewający, kremowy… Mogłabym wymieniać jego zalety godzinami🔥😍
Czy domowy niezbyt gęsty przecier pomidorowy się sprawdzi w tym daniu czy lepiej użyć passaty ?
Przepyszne! Wędzona papryka robi robotę! Myślę, że jeszcze zrobię 😁Dzięki za przepis😁
Można użyć fasoli suche i ją obgotować do miękkości czy musi być z puszki?
Można użyć suchej, jak najbardziej 😃
Świetny przepis, właśnie wróciłam się upewnić ze mam wszystkie składniki by zrobić go kolejny raz :) nawet mój mięsożerca stwierdził, że jest super pyszny i w ogóle ze trzeba to powtórzyć kiedyś :)
Zreszta, nigdy się nie zawiodłam na twoich przepisach ❤️
Ale miło, bardzo dziękuję! Zwłaszcza rekomendacja mięsożercy cieszy, to dopiero komplement do wege dania 🥰
robiłam wiele razy – genialne! Ostatnio dodałam resztkę jarmużu i mrożonego groszku- było jeszcze smaczniejsze
Super pomysł, żeby dodać trochę zieleniny! ?
Dobre i sycace
Genialne, gdy się nie ma dużo chęci na gotowanie ;)
Cieszę się bardzo, dziękuję za przetestowanie i smacznego! :)
Dziś w biedronce przy kasie zobaczyłam puszkę białej fasoli i od razu pomyślałam o tym przepisie. Będzie robione! :)
Zrobione! Na prawdę szybkie i przepyszne danie! Dzięki!