Ten przepis jest wyjątkowy, bo pochodzi od właściciela jednej z najbardziej popularnych jerozolimskich restauracji. Specjalizuje się w daniu, od którego pochodzi jej nazwa. Do Azury trafiliśmy dość spontanicznie i nie spodziewaliśmy się wcale ani takiego tłumu, ani ceraty w kratkę na stole, ani ogromnych garów na powolnych palnikach wystawionych na widok wszystkich gości. To naprawdę wyjątkowe danie, z mięciutkimi bakłażanami, chrupiącymi orzechami piniowymi i dużą ilością cynamonu. Warto się skusić, nawet jeśli brzmi szalenie dziwnie.
Azura - Bakłażany faszerowane wołowiną
Drukuj przepisSkładniki
► bakłażany [4 sztuki]
► oliwa [6 łyżek]
► cebula [2 sztuki]
► mielona wołowina [500 g]
► orzechy piniowe [50 g]
► koncentrat pomidorowy [2 łyżeczki]
► cukier [3 łyżeczki]
Dodatkowo
► mielony kumin [1,5 łyżeczki]
► słodka papryka [1,5 łyżeczki]
► mielony cynamon [1 łyżka]
► sok z cytryny [1,5 łyżeczki]
► woda [200 ml]
► sól i pieprz
► laski cynamonu [2-4 sztuki – opcjonalnie]
Przygotowanie
- Umyte i osuszone bakłażany przekroić na połówki i ułożyć w naczyniu skórką do dołu (obok siebie). Posmarować 4 łyżkami oleju, posypać łyżeczką soli i solidną szczyptą czarnego pieprzu i piec w 200 stopniach przez 20 minut.
- Pozostałe 2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni.
- W miseczce wymieszać kumin, paprykę i cynamon. Wrzucić połowę przypraw na rozgrzaną oliwę razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.
- Dodać wołowinę, dokładnie rozdrobnić szpatułką.
- Do mięsa dodać koncentrat, cukier, orzechy piniowe, 1 łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Smażyć często mieszając przez 8-10 minut.
- Do 200 ml wody dodać resztę przypraw, 1/2 łyżeczki soli, sok z cytryny i opcjonalnie laski cynamonu. Wymieszać.
- Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 190 stopni. Na bakłażanach ułożyć mięsny farsz a spód podlać mieszanką przypraw.
- Naczynie z bakłażanami owinąć szczelnie folią aluminiową i wstawić do pieca na 1,5 godziny. W czasie pieczenia dwa razy zdjąć folię i podlać bakłażany sosem, dodając odrobinę wody jeśli sos za bardzo wyparował.
- Podawać w temperaturze pokojowej z pitą lub ryżem.
Zmodyfikowany przepis z książki ,,Jerozolima” Y.Ottolenghi, S.Tamimi
1 komentarz
Mam kilka pytań :)
1. Czy te 4 łyżki oliwy i łyżeczka soli są przewidziane na jedną połówkę, czy na całego bakłażana? Wydaje mi się, że to całkiem sporo soli
2. Pierwsze pieczenie bakłażana rozumiem bez żadnej przykrywki?
3. Folia powinna być po prostu na otwartym naczyniu żaroodpornym zamiast przykrywki?
4. Czy szklane naczynie się sprawdzi?