Tarta ze szparagami jest nie tylko piękna i bardzo szybka do przygotowania, ale niezwykle pyszna. To warstwa kruchego, maślanego ciasta z soczystymi szparagami podkreślonymi nutą cytryny i parmezanu. Niezwykłe połączenie! Jeśli przepadacie za szparagami, koniecznie musicie ich spróbować w tej wersji. Ich smak zdecydowanie dominuje, nie jest niczym przytłoczony, jedynie podkreślony. A najlepsze – bazą jest ciasto francuskie, żaden ze składników nie musi być wcześniej gotowany ani pieczony, więc całą tartę przygotujecie w niecałe 5 min. Reszta roboty należy do piekarnika ;D
Szybka tarta ze szparagami
Drukuj przepisSkładniki
► ciasto francuskie [1/2 opakowania]
► szparagi [100-150 g cienkich łodyżek]
► jajka [1 sztuka]
► cytryna [1 łyżeczka tartej skórki i 1 łyżeczka soku]
► tarty parmezan [2 płaskie łyżki]
► olej [1/2 łyżeczki]
Dodatkowo
► sól [1/3 łyżeczki]
Przygotowanie
- Szparagi umyć i pozbyć się twardych końcówek (jeśli zegniemy łodyżkę to sama złamie się w miejscu, gdzie kończy się część jadalna). Do tego przepisu najlepiej użyć cienkich szparagów, bo takie zdążą się całkowicie upiec razem z ciastem.
- Szparagi delikatnie natrzeć olejem i oprószyć solą.
- Ciasto rozwinąć, przekroić na pół (do przepisu jest potrzebna tylko połówka). Brzegi ciasta (ok. 2 cm z każdej strony) zagiąć do środka, a spód gęsto nakłuć widelcem.
- W miseczce wymieszać jajko, parmezan i skórkę oraz sok z cytryny.
- Na surowy spód tarty wylać masę jajeczną, a na wierzchu ułożyć szparagi.
- Piec w 180 stopniach przez 22-25 min, aż brzegi ciasta będą spieczone na złoty kolor.