Długo nie mogłam się zebrać za wykonanie pieczeni rzymskiej, bo nie wiedzieć czemu zawsze kojarzyła mi się z ogromem pracy. Okazało się, że zupełnie niesłusznie! Ten przepis jest szalenie prosty, pyszny i bardzo uniwersalny! Gotowa pieczeń jest rewelacyjna zarówno do podania na ciepło jak i w plasterkach na zimno, np. na kanapki. Kefir dodany do mięsa sprawia, że finalna pieczeń wychodzi delikatna i pyszna. Jeśli szukacie idealnego przepisu na wielkanocne śniadanie, mam nadzieję, że dacie mu szansę!
Prosta pieczeń rzymska
Drukuj przepisSkładniki
► mięso mielone [500 g]
► pieczywo [2 kawałki chleba lub 1 bułka]
► kefir [200 g]
► jajka [4 sztuki]
Dodatkowo
► sól [płaska łyżeczka]
► pieprz mielony [1/2 łyżeczki]
► papryka słodka [1 łyżeczka]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► zioła prowansalskie [1/2 łyżeczki]
► majeranek [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Dokładne instrukcje gotowania jajek znajdziesz tu :)
- Pieczywo porwać na kawałki i namoczyć w kefirze. W zależności od rodzaju, może to zająć od 15 minut do kilku godzin. Namoczone pieczywo powinno być bardzo miękkie i łatwo rozpadać się w dłoniach.
- Do miski przełożyć surowe, mięso, pieczywo z kefirem i przyprawy. Porządnie wymieszać do połączenia składników.
- Wyłożyć keksówkę połową masy mięsnej, na środku mięsa ułożyć jajka w rządku (jeśli chcecie, żeby każdy kawałek był ładny w przekroju, można poucinać końcówki jajek).
- Przykryć drugą porcją mięsa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.
- Wystudzić, pokroić, podawać na ciepło lub zimno.
7 komentarzy
Bardzo mi się podoba ! Ale, mam pytanie – czy można zrobić bez jajek ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pytanko czy jak zrobię w szklanym naczyniu to nie będę miała problemu z wyciągnięciem, żeby ładnie pokroić .
Nie powinno być problemu, pieczeń puszcza trochę wody, więc powinna odejść od brzegów, trzeba ją tylko całkowicie wystudzić przed wyjęciem z naczynia.
Zastanawiam się przez jaki czas można taka pieczeń przechowywać w lodówce ?
Myślę, że maksymalnie do 3 dni :)
Jakie mięso najlepiej wybrać?
Im bardziej tłuste, tym bardziej soczysta pieczeń. Polecałabym wieprzowe z łopatki, choć z chudszym typu indyk też się uda :)