Te klasyczne, aromatyczne włoskie klopsiki to wspaniały pomysł na obiad. Skąpane w pomidorowym sosie wspaniale nadadzą się do makaronu, domowych kluseczek, a nawet ryżu czy kaszy. Można z nich zrobić kultową kanapkę, czyli Sub z klopsikami, zapiekane z serem. Można je jeść na ciepło, na zimno, eksperymentować z sosami, a nawet wrzucić do carbonary zamiast boczku! Możliwości są nieskończone. Jeśli lubicie klasyczne mielone, musicie spróbować tego przepisu!
Czym włoskie klopsiki różnią się od polskich mielonych?
Mielone to bardzo klasyczna i typowa propozycja obiadowa. Jeśli lubicie ten klasyk, spróbujcie koniecznie włoskiej wersji. Aromatyczne przyprawy i parmezan dodany do mięsa nadają im niesamowicie dużo smaku!
Jakiego mięsa użyć?
Klasycznie poleca się użyć mieszanki – po połowie mięsa wieprzowego i wołowego. Ja próbowałam już chyba na wszystkie sposoby – z mielonym z łopatki, mielonym z antrykotu wołowego, a także mielonym z indyka czy kurczaka. Wszystkie wersje bardzo nam smakowały, i choć nie wszystkie są ,,klasycznie włoskie”, wszystkie będą pyszne!
Włoskie klopsiki
Drukuj przepisSkładniki
► mięso mielone [500 g]
► bułka tarta lub świeże pieczywo porwane w kawałeczki [1/2 szklanki]
► mleko [1/4 szklanki]
► cebula [1 średnia sztuka]
► jajko [1 sztuka]
► parmezan [4 łyżki]
► olej do smażenia
Dodatkowo:
► sól [1 łyżeczka]
► czarny pieprz [1/2 łyżeczki]
► oregano [1 łyżeczka]
► czosnek [1 ząbek] – opcjonalnie
► świeża bazylia [mała garść lub 4 łyżki posiekanej] – opcjonalnie
Przygotowanie
- Bułkę tartą lub kawałeczki porwanego białego pieczywa zalać mlekiem i odstawić.
- Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Bazylię posiekać.
- W misce wymieszać mięso mielone, namoczone pieczywo, cebulę, świeżą bazylię, parmezan i jajko. Wyrobić mięso do połączenia wszystkich składników.
- Uformować kuleczki nabierając porcje łyżeczką do herbaty. Gotowe klopsiki układać na talerzu wysypanym bułką tartą.
- Smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru z każdej strony.
4 komentarze
Przepychota. Polecam. U mnie z sosem pomidorowym ze słoika, ale i tak wyszły mega 🤩
Hej! A można je upiec w piekarniku jak te te klopsiki szwedzkie? :) Pozdrawiam!
Poprosze jeszcze o przepis na sos do tych klopsików
W poprzednim przepisie :)