Idealny pudding chia dla każdego oznacza coś innego. Dziś podam Wam moje sprawdzone i łatwe do zapamiętania proporcje. Nawet ja czasem waham się czy wstawiać dany przepis w obawie, że będzie zbyt prosty. Ale mimo wszystko pomyślałam, że warto stworzyć osobny post poświęcony temu kultowemu już deserowi, żebyście bez problemu mogli do niego wracać :) Jeśli pudding wyda się dla Was zbyt gęsty, zawsze można dolać odrobinę płynu i porządnie wymieszać. Mam jednak nadzieję, że te proporcje skradną Wasze serce i zostaną w Waszych przepiśnikach na stałe :)
Idealny pudding chia
Drukuj przepisSkładniki
Na każde 100 ml płynu (mleka, mleka roślinnego, soku) dodaję 1 płaską łyżkę chia.
Przygotowanie
- Wsypać chia do mleka i porządnie wymieszać.
- Wrzucić ulubione dodatki – miód lub inną substancję słodzącą, wanilię, sok z cytryny.
- Odstawić do stężenia na minimum godzinę.
- Udekorować świeżymi owocami.
Smacznego!
4 komentarze
Dlaczego pudding jest nadal leisty? Nie chce gęstnieć..
Czy mleko moze byc cieple czy tylko zalewa sie zimnym?
Ja zawsze zalewam zimnym :)
Pyszności ☺