Nigdy nie szalałam za babką piaskową, więc nie miałam pojęcia, że można ją przygotować w tak genialny, prosty i zdrowszy (bezglutenowy) sposób! Wyszła pyszna, wyrosła ogromna, jest puszysta, o kruchych brzegach, idealna na wielkanocny stół. Najlepsze jest to, że przepis ma tylko kilka składników, jest dziecinnie prosty i można kombinować z przeróżnymi dodatkami. Zdecydowanie trafia na listę ulubionych przepisów!
Bezglutenowa babka piaskowa
Drukuj przepisSkładniki
► mąka ziemniaczana [280 g / 1 i 3/4 szklanki]
► jajka [5 sztuk]
► olej kokosowy [200 g / 20 łyżek]
► proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
► ksylitol [200 g / 1 szklanka]
► dodatki [u mnie aromat migdałowy i ciemne kakao]
Przygotowanie
- Jajka w całości ubić na puszystą, jasną masę (do podwojenia objętości), stopniowo dodawać ksylitol i nadal miksować do całkowitego połączenia się składników.
- Do masy dodawać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać.
- Do ciasta dodać bardzo ciepły, płynny olej kokosowy (podgrzać w rondelku do momentu, kiedy od dna zaczną odchodzić bąbelki).
- Wymieszać całość i dodać ulubione dodatki. Może to być aromat, kakao, lub skóra otarta z cytryny/ pomarańczy. Ja dodałam kilka kropel aromatu migdałowego do całości, wlałam połowę do blaszki, w resztę wmieszałam 2-3 łyżki kakao i wlałam na górę.
- Do natłuszczonej i wysypanej mąką blachy wlać ciasto.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać kolejne 30 minut.
- Wystudzić całkowicie, dodać ulubioną polewę i dodatki/dekoracje i podawać :)
[przepis inspirowany babką piaskową z bloga Moje Wypieki]
20 komentarzy
Czy zamiast oleju można użyć masła klarownego ? Jeśli tak to w jakiej proporcji
Czy olej inny niż kokosowy (np. rzepakowy) też trzeba podgrzewać?
Jakiego rozmiaru blaszkę Pani użyła?
Babka wyszła pyszna :) Super przepis.
A są jakieś sposoby, żeby część z kakao nie splywała całkiem na dno? Wtedy już będzie całkiem idealna :)
Niestety ciasto z kakao jest cięższe niż jasne, więc ma tendencje do opadania podczas pieczenia. Cieszę się bardzo, że przepis się sprawdził :)
Jeszcze nie robiłam ale zrobię na pewno wygląda apetycznie
U mnie w koszu Nie wiem dlaczego?
A co zamiast oleju kokosowego?
Może być olej rzepakowy albo jakiś inny o neutralnym smaku.
Zamiast mąki ziemniaczanej co mogę użyć??
Dziecko na diecie bezglutenowej bez jajek nabiału i ziemniaków
Nie piekłam jej z żadną inną mąką, myślę, że ewentualnie można spróbować z inną skrobią np. kukurydzianą (nie mąką kukurydzianą) albo z tapioki.
Czy na drugi dzień jest dobra? Ile dni utrzymuje świeżość i jak ją przechowywać?
Jak najbardziej, u nas 3-4 dni na spokojnie trzyma. Ona jest bardzo sypka, więc nie przesycha za mocno. Wystarczy odpowiednio przechowywać ;)
Mniam! Prezentuje się niesamowicie :D
Dokładnie, i smakuje też tak samo :)
Polecam nie tylko od święta :)
W zasadzie to z pszennej, ale jak się okazuje z ziemniaczanej też można :D
Wygląda cudnie*-* tak mi się kojarzy ze świętami u babci
Ale mam teraz ochotę na babkę, a już biszkopt upiekłam jak na złość :(
Nawet nie wiedziałam, że babkę robi się z mąki ziemniaczanej :D