Ciasteczka z białą czekoladą i świeżą żurawiną
Obłędne ciasteczka ze świeżą żurawiną, do których miałam kilka podejść. Na początku, inspirując się przepisem z allrecipes dodałam do nich suszonej żurawiny. Były smaczne, ale w połączeniu ze kruchym ciastem i białą czekoladą zdecydowanie zamulająco słodkie. To genialne połączenie smaków nie dawało mi spokoju, więc postanowiłam eksperymentować dalej. Świeże owoce cierpko-kwaśnej żurawiny to był strzał w dziesiątkę! Wspaniałe, maślane ciasteczka z dużymi kawałkami obłędnie słodkiej czekolady i soczystymi, kwaśnymi owocami zatopionymi wewnątrz to prawdziwa uczta! Do tego wyglądają pięknie, kojarzą mi się już z Bożym Narodzeniem. Cudne, intensywnie czerwone owoce to niemal ozdoba sama w sobie. Koniecznie spróbujcie je zrobić w tym sezonie!
Chłodzenie ciasta
W przepisie wspominam, żeby schłodzić ciasto przed pieczeniem. Można pomyśleć, że to krok opcjonalny i jego pominięcie zupełnie nic nie zmieni. Nic bardziej mylnego! Ciastka robimy na miękkim maśle, co oznacza, że po włożeniu do piekarnika masło natychmiast się rozpłynie. Zanim ciastka zdążą się upiec wewnątrz będą już cienkie jak papier, płaskie i tłuste. Natomiast schłodzenie ciasta sprawi, że zanim masło zacznie się rozpływać na wszystkie strony, ciasteczka zdążą się podpiec, będą wyższe, smaczniejsze, bardziej miękkie. Nie pomijajcie tego kroku, a wyjdą idealne za każdym razem :)
Przepis inspirowany: Diane Abed na allrecipes.com
Ciasteczka z białą czekoladą i świeżą żurawiną
Drukuj przepisSkładniki
► masło [125 g]
► cukier [150 g / 3/4 szklanki]
► jajko [1 sztuka]
► mąka pszenna [225 g / ok. 1 i 1/2 szklanki o pojemności 250 ml]
► proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
► świeża żurawina [1 szklanka, lub więcej jeśli macie ochotę]
► biała czekolada [50 g / 1/2 tabliczki]
Dodatkowo:
► aromat waniliowy [kilka kropel]
Przygotowanie
- Do tego przepisu należy użyć miękkiego masła. Wyjmij je z lodówki minimum godzinę przed pieczeniem.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem (najlepiej ręcznie, za pomocą trzepaczki, aby nie ,,przebić” masła).
- Dodać jajko i (opcjonalnie) ekstrakt waniliowy. Wymieszać do połączenia.
- Do masy maślanej przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto będzie się wydawać zbite i suche – takie właśnie ma być :)
- Do gotowego ciasta dodać świeżą (umytą i osuszoną) żurawinę i posiekaną białą czekoladę. Polecam siekać dość grubo, żeby kawałki były wyczuwalne w upieczonych ciastkach. Schłodzić ciasto w lodówce przez 30 minut.
- Uformować kuleczki wielkości łyżki do zupy, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polecam nie piec jednocześnie więcej niż 6-8 ciasteczek, bo bardzo mocno rosną w piekarniku i inaczej mogą się zlać.
- Piec w 180 stopniach przez 18-20 minut.
Smacznego!
17 komentarzy
Cudowne! :)
Cudowne!
Dodałam suszona żurawinę nie zmniejszając ilości cukru bo nie doczytałam tego 🤦♀️rzeczywiście są słodkie
Po upieczeniu to normalne że są takie miękkie?
Po upieczeniu to normalne że są takie miękkie?
Piec w termoobiegu czy góra-dół?
A jak najlepiej przechowywać takie słodkości ? :) lodówka / słoik?
Ja zwykle przechowuję w szczelnym zamknięciu np. właśnie w słoiku. Trzymane w lodówce będą z pewnością dłużej świeże :)
A można wrzucić maliny zamiast żurawiny? :)
Nie testowałam, ale myślę, że też wyjdą dobre :)
Czy może być suszona żurawina? Czy musi być koniecznie świeża?
Można dać suszoną i ewentualnie dostosować ilość cukru, bo suszona żurawina jest zwykle słodzona. Natomiast efekt w smaku będzie inny niż ze świeżą, choć nadal będą pyszne :)
Rewelacyjne! Dziś robię trzeci raz :D
Super! Dziękuję :)
Właśnie się pieką ?
genialne!
Dzięki i smacznego ?