Jeśli szukacie alternatywy do ciężkiego schabu ze śliwką czy szynki w miodzie, polecam ten lekki i świeży przepis na pieczeń z piersi indyka. Marynuje się krócej, piecze się krócej i praktycznie robi się sama. Cytryna i czosnek to mistrzowskie połączenie smaków! Do powstałego sosu można dodać kilka kropel wody i kilka kropel dobrej śmietany – kremówki, żeby stworzyć przepyszny sos ziołowy. Plus tego przepisu jest taki, że zioła możecie dobrać sami – polecam poeksperymentować z różnymi kombinacjami :)
Cytrynowo-ziołowa pieczeń z indyka
Drukuj przepisSkładniki
► pierś z indyka [1 szt. / niecały kilogram]
► czosnek [2 ząbki]
► cytryna [skórka otarta z 1 sztuki i sok z połówki]
► olej rzepakowy [4 łyżki]
Dodatkowo
► ulubione zioła [3 łyżeczki – u mnie po 1 łyżeczce bazylii, ziół prowansalskich i rozmarynu]
► sól [1 łyżeczka]
Przygotowanie
- Pierś z indyka oczyścić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Wymieszać wszystkie składniki marynaty (czosnek przeciśnięty przez praskę lub posiekany) i równomiernie rozprowadzić po mięsie.
- Wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
- Naczynie z kurczakiem wstawić do zimnego piekarnika i nastawić na 200 stopni. Od momentu, kiedy piekarnik się nagrzeje, piec bez przykrycia przez ok. 45-50 minut (obserwować).
- Po wyjęciu z pieca odstawić na 10-15 minut i pokroić w plastry.
- Podawać na ciepło lub zimno, z konfiturą, na kanapki czy do sałatki.
15 komentarzy
Najprościej przyrządzona i najwspanialsza pierś z indyka!!
Cieszę się bardzo, smacznego!
Przeoczenie: „Naczynie z kurczakiem wstawić do zimnego piekarnika”. Z indykiem :-)
Dzięki :)
Jest bardzo smaczny aczkolwiek następnym razem dam mniejszą ilość cytryny
Wyszedł obłędny!!
Bardzo się cieszę :D
Zgadzam się w 100%!
Drób z cytryną to świetne połączenie! Do tego odrobina tymianku lub rozmarynu isamo rozpływa się w ustach :)
Świetnie! Cieszę się, że jednak nie musisz eliminować wszystkiego i jakieś przepisy możesz wykorzystać :)
Wygląda mega smakowicie, a do tego mogę przy mojej diecie przeciwgrzybiczej jeść wszystko z listy :D Także na pewno wyprobuję :)
Trzeba upiec na weekend :)
Super, mam nadzieję, że będzie smakowało! :)
idealnie, mam indyka do zrobienia a chwilowo nie miałam już nowych pomysłów. Dzięki za inspirację!
To cudo będzie moim kulinarnym marzeniem na dziś *-*