Ten przepis jest tak prosty, że jeśli tylko Wam zasmakuje, będziecie go robić cały czas. Nie dość, że szybki i banalny do wykonania, to jeszcze kremowy, aromatyczny i bardzo satysfakcjonujący – idealny na chłodne wieczory, kiedy jedyne na co mamy ochotę to gorąca micha pełna pysznego, sycącego jedzenia. Mięso można podmienić na smażone tofu, więc jest to opcja idealna także dla wegan!
Kurczak w sosie curry
Drukuj przepisSkładniki
► pierś z kurczaka [500 g]
► mleczko kokosowe [400 ml / 1 puszka]
Dodatkowo
► przyprawa curry [2 łyżeczki]
► sól [1 łyżeczka lub do smaku]
► olej do smażenia – opcjonalnie
Przygotowanie
- Kurczaka oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć na łyżce oleju. Do tego przepisu można także użyć gotowanego lub pieczonego kurczaka, a także innego mięsa (np. piersi z indyka) czy tofu!
- Gotowego kurczaka zalać mlekiem, dodać przyprawy i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut, aż sos zrobi się kremowy i gęsty.
3 komentarze
Standard obiadowy na naszym stole, uwielbiam z orzechami nerkowca:)
Mmmm, uwielbiam takie połączenie smaków! Dodałabym do tego jeszcze gotowaną marchewkę :)
Jasne, można dodać masę fajnych warzyw i zwykle też tak robię :) Marchewka faktycznie pasuje idealnie :)