Zapiekanka gołąbkowa to odpowiedź dla wszystkich leniwych kucharzy! Uwielbiam gołąbki, ale ilość pracy z nimi związana zawsze skutecznie zniechęcała mnie do tej potrawy… do teraz! Mam dla Was dzisiaj pyszną i bardzo prostą zapiekankę gołąbkową, która jest delikatna, w smaku niemal identyczna jak oryginalna potrawa i zupełnie bezproblemowa. Na samą myśl przygotowania gołąbków bez większego wysiłku padam z radości i nie mogę się doczekać tych zabieganych dni w ciągu tygodnia, po których możemy zjeść sycący, pyszny, domowy obiad. Samą zapiekankę przygotowuje się szybko, większość roboty odwala za nas piekarnik, a i bałaganu i zmywania mamy zdecydowanie mniej. Na pewno będą gościć na moim stole o wiele częściej!
Zapiekanka gołąbkowa
Drukuj przepisSkładniki
► mięso mielone [500 g]
► kapusta biała [ok. 1 kg / pół małej główki]
► cebula [1 średnia sztuka]
► passata pomidorowa [500 g]
► olej [20 g / 2 łyżki]
► ryż suchy [190-200 g / 1 szklanka]
Dodatkowo
► sól [1 i 1/2 łyżeczki]
► pieprz [1/2 łyżeczki]
► czosnek granulowany [1 i 1/2 łyżeczki]
► papryka słodka [1 łyżeczka]
► majeranek [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, kapustę poszatkować.
- Wrzucić warzywa na rozgrzany olej i podsmażać na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż cebula się zeszkli a kapusta zmięknie. Jeśli po 15 minutach warzywa nie są miękkie, można dodać ok. 1/2 szklanki wody, żeby szybciej się podsmażyły.
- Ryż ugotować do miękkości zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Wymieszać ryż z kapustą i ostudzić.
- Przestudzony farsz z kapustą i ryżem wymieszać z surowym mięsem i doprawić łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką czosnku i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Mieszać do porządnego połączenia składników.
- Zapiekankę przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Piec w 180 stopniach przez 30 minut. W międzyczasie przygotować sos mieszając passatę, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki czosnku i 1/2 łyżeczki majeranku. Oczywiście na tym etapie można także doprawić passatę pod swój smak :)
- Po 30 minutach polać zapiekankę sosem i zapiekać dodatkowe 15 minut.
33 komentarze
Właśnie próbuje przepisu i nie jestem
pewna czy grzanie góra dół czy termoobieg?;) mufinki owsiane już właśnie skończyłam robić i są pycha :)
Dziękuję za pomysł smaczne i zdrowe lubię to
A czy zapiekamy ją w przykrytym naczyniu żaroodpornym czy w otwartym?
ja robie 3 warstwy: kapusta, mieso i kapusta. Troche bardziej golabkowo, teszta tak samo. Jutro robie wedluh ww przepisu, wiem, ze bedzie pyszny
Rewelacyjne przepisy chyba wszystkie po kolei do wypróbowania pozdrawiam
No no, przetestowanie wszystkich przepisów to niezłe wyzwanie, czekam na relacje jak idzie :D
Zrobiłam narazie Brownie czekoladowe muszę powiedzieć że jest REWELACYJNE ♥️ Pani przepisami będę się cieszyć długo i mam nadzieję że zrobię wszystkie pozdrawiam ?
Niesamowicie mi miło, dziękuję za takie ogromne wsparcie! Czekam na relacje z kolejnych szaleństw w kuchni :c
Dziś zrobiła na obiad, tylko z kapustą pekińską i Passat z bazylia. Prosto i pytanie cóż więcej można chcieć. :-)
Super! Dziękuję za przetestowanie przepisu, smacznego!
Witam,
Rewelacyjny przepis , jak wiele innych. Często korzystam z Twoich przepisów i uważam że są świetne , przemyślane . Nigdy się nie zawiodłam Serdecznie pozdrawiam
Bardzo mi miło, dziękuję za zaufanie!
A z czym ta zapiekanke podac? Z ziemniakami? Bo tak sama to chyba nie bardzo…
Jasne, można z ziemniakami jak klasyczne gołąbki :)
A mozna dodac inny sos nz pomidorowy ??
Jeśli do gołąbków używasz innego to tu też będzie pasował :)
Jakiego wymiar naczynia?
U mnie średnica 28 cm :)
Jak zawsze świetny przepis! Dzięki! :)
Cała przyjemność po mojej stronie :) Smacznego!
Zapiekanka wyszła super :) następnym razem dodam tylko więcej sosu i trochę sera na wierzch :)
Świetny pomysł, nie próbowałam nigdy z serem :D
Świetny pomysł! Żarłam ze smakiem! Dodałam tylko odrobinę cynamonu, bo kiedyś…ktoś… Chciałam sprawdzić i… nie przeszkadza :D
Haha, to super! Też czasem lubię dodać cynamon do mięsa mielonego, jeśli chcesz poeksperymentować z takimi kombinacjami to bardzo polecam przepis na azurę :)
Ciekawy pomysł z taką zapiekanką :)
Dzięki :) mam nadzieję, że spróbujesz!
Nie wiem jak z pekińską, ale ja robiłam zapiekane (tradycyjne) gołąbki z kapustą włoską i były przepyszne, lepsze niż zwykłe moim skromnym zdaniem ;) Więc sądzę, że w tej zapiekance wszystkie kapusty zdadzą egzamin, do wypróbowania! :)
Zgadzam się w 100%! I też wolę kapustę włoską w gołąbkach zawijanych, jest bardziej delikatna :)
Z pekinska tez jest smaczna.
… kocham gołąbki :P … a ta wersja mi się bardzo podoba … czy można zamienić kapustę białą na pekińską ??
Tak, jak najbardziej, tylko krócej smażyć, bo na pewno szybciej zmięknie :)
„aż cebula się nie zeszkli, a kapusta nie zmiekie”? Nie jest dla mnie jasne czy mają się zeszklić i zmięknąć czy nie?:)
Przysięgam, że nie wiem o co mi chodziło, ale śmiałam się na głos jak czytałam to drugi raz :D Poprawione, dzięki za zwrócenie uwagi!