Ten przepis należy do najprostszych na świecie, bo 90% roboty wykonuje za nas piekarnik. Wrzucamy do niego surowe warzywa i pierś z kurczaka, wyciągamy upieczone mięso i soczyste, aromatyczne pomidory, które wystarczy wymieszać z gorącym makaronem, parmezanem i ozdobić świeżą rukolą. Bezstresowy obiad dla całej rodziny :)
Makaron z pieczonymi pomidorami, kurczakiem i rukolą
Drukuj przepisSkładniki
► makaron pełnoziarnisty suchy [300 g]
► pierś z kurczaka [500 g]
► pomidorki koktajlowe [300 g]
► rukola [2 garście]
► parmezan [3 łyżki]
► oliwa [2 łyżki]
Dodatkowo
► sól, pieprz [do smaku]
► oregano [łyżeczka]
► bazylia [łyżeczka]
Przygotowanie
- W naczyniu żaroodpornym lub nieprzywierającej blaszce do pieczenia wyłożyć umyte i przekrojone na ćwiartki pomidorki oraz oczyszczoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Doprawić solą, pieprzem i ziołami, polać oliwą z oliwek, wymieszać.
- Piec w 180 przez 30 min.
- W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Do naczynia żaroodpornego dodać gorący, odcedzony makaron i porządnie wymieszać z upieczonymi składnikami.
- Póki całość jest ciepła, obficie obsypać parmezanem i wymieszać.
- Nakładać na talerze i ozdobić rukolą.
4 komentarze
Proste, szybkie danie gdy się nie ma pomysłu na obiad:)
Czy naczynie żaroodporne trzeba przykryć?
Ja piekę bez przykrycia.
bardzo dobre danie :) dzisiaj zrobiłam sobie na próbę – moja 1,5 roczna córeczka przykleiła się do mojego talerza i też zajadała :) jutro chyba będzie powtórka bo pomidorki koktajlowe nam w tym roku obrodziły :)