Cytrynowy makaron z bobem to idealny sposób, aby nacieszyć się tym smakołykiem póki jeszcze mamy sezon. Nitki makaronu otoczone kremowym, aksamitnym sosem z mocno wyczuwalną nutą cytryny to raj dla podniebienia i idealne towarzystwo dla bobu. To szybkie, wegetariańskie danie dostarczy Wam nie tylko białka i błonnika, ale przede wszystkim masę kulinarnej przyjemności :)
Cytrynowy makaron z bobem
Drukuj przepisSkładniki
► makaron tagiatelle [400 g]
► bób [300 g]
► śmietanka kremówka 30% [200 ml]
► cytryna [sok i skórka otarta z połówki]
Dodatkowo
► sól [ok. łyżeczka / do smaku]
► czosnek granulowany KAMIS w dużym opakowaniu [1 łyżeczka]
► cukier do gotowania bobu (opcjonalnie) [1 łyżeczka]
Przygotowanie
- Bób ugotować w zimnej wodzie ze szczyptą soli i (opcjonalnie) łyżeczką cukru. Wody powinno być 2 razy więcej niż bobu. Gotować na średnim ogniu przez 15-20 minut do miękkości.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Śmietankę wymieszać z sokiem i skórką z cytryny oraz z przyprawami. Przelać na patelnię, dorzucić makaron, obrany bób i gotować mieszając przez 2-3 minuty.
Smacznego!
Post powstał we współpracy z marką Kamis
1 komentarz
Ależ to musiało być pyszne!