Zwarte, bogate i aromatyczne ciasto migdałowe z dodatkiem soczystych, słodkich gruszek to ponoć wymysł Włochów. Ma konsystencję lekko biszkoptową, choć dużo cięższą, pachnie marcepanem i kardamonem, a następnego dnia można umoczyć je w gorzkiej kawie i rozpłynąć się w fotelu. Ja swoje wyciągam z pieca kilka minut wcześniej, bo wolę wersję niedopieczoną, lekko gliniastą, przypominającą marcepanowe brownie (a raczej blondie!). Na pewno jest niezwykłe i na pewno pachnie jesienią. Polecam serwować lekko podgrzane, z dużym kubkiem kawy lub herbaty.
Włoskie ciasto migdałowe z gruszkami
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna [100 g / 8 łyżek]
► mielone migdały [100 g / 10 łyżek]
► soda oczyszczona [3 g / 1/2 łyżeczki]
► jajka [112 g / 2 sztuki rozmiar L]
► masło [100 g / 1/2 kostki]
► cukier [100 g / 1/2 szklanki]
► gruszki [ok. 200 g / 1 i 1/2 średniej sztuki]
Dodatkowo:
► kardamon [1/3 łyżeczki]
► sól [1/3 łyżeczki] – opcjonalnie
Przygotowanie
- Godzinę przed robieniem ciasta wyjąć z lodówki jajka oraz masło. Te składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół).
- Do dużej miski przesiać mąkę, mielone migdały, sodę oczyszczoną, kardamon i (opcjonalnie) sól.
- Do drugiej miski wrzucić masło, dosypać cukier i ucierać mikserem przez ok. 5 minut, aż pojaśnieje i zrobi się puszyste.
- Wbijać po 1 jajku cały czas mieszając. Dobrą praktyką podczas pieczenia ciast z użyciem jajek, jest wbijanie ich uprzednio do osobnej miseczki. W ten sposób, w razie nieświeżego jajka, nie marnujemy reszty składników ciasta. Ponadto, w takiej miseczce ewentualne skorupki będą łatwiejsze do wypatrzenia i wyciągnięcia.
- Do mokrych składników wsyp suche i wymieszaj delikatnie szpatułką (do połączenia).
- Natłuść formę do ciasta. Możesz to zrobić papierkiem po maśle lub kroplą oleju i papierowym ręcznikiem lub czystą dłonią. Jeśli używasz formy silikonowej, ten krok można pominąć, jeśli natomiast masz starszą blaszkę lub obawiasz się, że ciasto przywrze – dodatkowo możesz obsypać spód i brzegi łyżką mąki lub bułki tartej.
- Przygotować świeże gruszki – owoce umyć, wysuszyć i obrać ze skórki. Pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, odkrajając nożem najbardziej twarde, wewnętrzne części. Jeśli chcesz przygotować owoce wcześniej, możesz posmarować je delikatnie sokiem z cytryny – w ten sposób możesz zahamować proces utleniania, przez który rozkrojone owoce czernieją.
- Ćwiartki gruszek ułożyć na cieście. Nie trzeba ich wciskać w powierzchnię ciasta, podczas pieczenia same lekko opadną.
- Piec przez 25 minut w 180 stopniach (grzanie góra-dół) lub do suchego patyczka (wetknij patyczek do szaszłyków w ciasto i sprawdź czy wychodzi czysty – jeśli nie jest pokryty mokrym ciastem, wypiek jest gotowy).
- Po wyjęciu z pieca przestudzić i opcjonalnie udekorować cukrem pudrem i garścią prażonych migdałów (wrzuconych na 5 minut na suchą, rozgrzaną patelnię).
Notatki
* Do przepisu możesz użyć mąki migdałowej, kupnych mielonych migdałów lub migdałów zmielonych własnoręcznie w młynku do kawy. Ja zmieliłam surowe migdały ze skórką (ciasto ma wtedy ciemniejszy kolor), ale mogą to być także zmielone migdały blanszowane. * W wersji świątecznej, zamiast samego kardamonu, możesz użyć łyżeczkę przyprawy do piernika. * Ja bardzo lubię to ciasto lekko niedopieczone i takie też polecam, jeśli przepadasz za marcepanem. Piekę przez 18-20 minut i całkowicie studzę. Ma wtedy ciężką, gliniastą konsystencję niczym brownie, ale cudowny smak i aromat migdałów. * Ciasto rewelacyjnie smakuje na drugi dzień (zwłaszcza w tej ,,niedopieczonej'' wersji). * Można je podawać na ciepło i na zimno
Przepis inspirowany : seasonsandsuppers.ca
17 komentarzy
Szybkie a jednocześnie bardzo smaczne .
Dziękuję za przepis , to już drugi z pani strony
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto, a wychodzi naprawde pyszne. Dziekuje za przepis. Sprawdze tez inne. Pozdrawiam
Ojojoj pyszne wyszło…sle ja jeszcze ubiłam Białka i jest tak puszyste……….polecam…
Ubiję białka następnym razem, dziękuję za świetny pomysł!
Zrobiłam, czekam aż zacznę jeść :)
Jajka wbijamy do miski z masłem i cukrem? Wolę się upewnić ?
Tak :)
Spróbowałam i wyszło ….. teraz następnym razem zrobię pół na pół i zobaczę , która wersja lepsza . Dziękuje i pozdrawiam ?
To super, fajnie wiedzieć, że można je też zrobić w wersji bezglutenowej :)
Hej , Jeżeli chce użyć tylko maki migdałowej to wtedy 200 g czy może mniej ?
Nie testowałam tego ciasta bez mąki pszennej, nie mogę zagwarantować, że się uda. :(
Witam,
Na jakiej wielkosci forme jest ten przepis?
21 cm średnicy :)
Jest fantastyczne! :)
Dziękuję! :)
Wspaniałe!! Czy podana temperatura i czas pieczenia jest na termoobieg?
Bez termoobiegu :)