Przedstawiam mój ulubiony, ekspresowy deser z mascarpone. Jest naprawdę banalnie prosty do przygotowania. Całość wykonacie w kilka chwil, bez pieczenia. Powala prostotą, ale to właśnie jeden z tych deserów, do których często się wraca. Można go podać na milion różnych sposobów, z przeróżnymi dodatkami, ale najlepiej komponuje się z sezonowymi owocami. Koniecznie wypróbujcie go w sezonie letnim!
Krem z mascarpone
To serce tego deseru. Mieszanka mascarpone i bitej śmietany tworzy – moim zdaniem – najlepszy krem świata. I najłatwiejszy! Ubijecie go w kilka chwil, a schłodzony smakuje jeszcze lepiej. To krem dla leniuchów, nie potrzeba bawić się z budyniami, surowymi żółtkami i gotowaniem mlecznej masy. Mieszamy 2 składniki z odpowiednią pod nasz smak ilością cukru pudru i gotowe! Sam krem zapiszcie koniecznie w swoich przepiśnikach, bo gwarantuję, że się przyda. Podany solo ze świeżymi truskawkami to niebo w gębie. I fajny sposób jak podać skromne, sezonowe truskawki po królewsku :) Jeśli lubicie sztywniejsze kremy, można pod koniec dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w odrobinie wody. Tak utrwalony krem dłużej postoi w temperaturze pokojowej.
Spód ciasteczkowy
Podaję w przepisie spód z maślanych ciasteczek z roztopionym masłem. To świetna opcja, w smaku przypominająca kruchą tartę. Ale oczywiście możecie szaleć, wygląd tego deseru zależy od Waszej wyobraźni! Jeśli macie czas, aby deser poleżał w lodówce przez noc, spód można wyłożyć biszkoptami lub herbatnikami. Można też utworzyć więcej warstw, przekładając krem z herbatnikami niczym lasagne. Taki deser zamiast formy można podać w pucharku, na pokruszone ciasteczka (już bez dodawania do nich masła) nałożyć krem i truskawki. Albo nałożyć krem i truskawki do chrupiącego rożka do lodów – rewelacyjna opcja na grilla! Koniecznie napiszcie, jak udały się Wasze eksperymenty!
Owoce
Na zdjęciu widzicie truskawki, ale sprawdzą się tu wszystkie ulubione owoce. Najbardziej smakują nam te letnie: maliny, borówki, jagody, nektarynki, brzoskwinie. Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby użyć tu owoców tropikalnych (ananasa, mango). Wszystko zależy od Waszych preferencji :)
Deser z kremem mascarpone
Drukuj przepisSkładniki
► ciasteczka maślane [200 g / ok. 20 sztuk]
► masło [50 g/ 1/4 kostki]
► mascarpone [250 g / 1 opakowanie]
► śmietanka 30% [200 g / 1 mały kubeczek]
► cukier puder [3-4 łyżki / 30-40 g]
► truskawki [ok 500 g]
Przygotowanie
- Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia.
- Maślane ciasteczka zmielić w malakserze lub przełożyć do woreczka strunowego i roztłuc wałkiem na drobny ,,piasek”. Przełożyć do miski i dodać rozpuszczone masło. Wymieszać.
- Masą ciasteczkową wyłożyć dno formy i docisnąć szklanką o płaskim dnie lub łyżeczką, aby powierzchnia była jednolita. Schłodzić.
- Do osobnej miski przełożyć mascarpone, wlać śmietankę i ubijać na niskich obrotach. Po ok. 3-5 minutach ubijania krem stanie się puszysty i zwarty, zacznie tworzyć widoczne wstęgi na powierzchni. Na tym etapie dodać cukier i ubijać jeszcze przez moment, do połączenia.
- Krem wyłożyć na schłodzony spód i przykryć świeżymi truskawkami. Schłodzić całość przez minimum 30 minut i podawać :)
Notatki
Do kremu można także dodać ziarenka wanilii lub łyżeczkę cukru waniliowego
1 komentarz
Wypróbowane z malinami, smakował. Super szybki deser ale mając więcej czasu wybiorę pieczony spod. Czy krem nie straci jeśli zamiast cukru dodam białą czekoladę?