Przedstawiam najprostszy przepis na pasztet z soczewicy, idealny dla leniwych i zapracowanych. Dodatek prażonej cebulki i przyprawy gyros sprawia, że całość jest naprawdę pyszna, konsystencja bardzo przypomina tradycyjny, babciny pasztet. Robi się szybko, znika jeszcze szybciej. Idealny na święta!
Prosty pasztet z zielonej soczewicy
Drukuj przepisSkładniki
► zielona soczewica [1 szklanka suchej]
► kasza jaglana [1/3 szklanki suchej]
► prażona cebulka [3 łyżki]
► olej rzepakowy [3 łyżki + dodatkowy do smarowania blachy]
► sos sojowy [3 łyżki]
Przyprawy
► sól [1/2 łyżeczki]
► przyprawa gyros [1 łyżka]
Przygotowanie
- Ugotowaną do miękkości kaszę i soczewicę zblendować ze wszystkimi składnikami na gładką masę.
- Foremkę wysmarować dodatkowym olejem, wyłożyć masę, posmarować wierzch olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
- Wystudzić całkowicie i podawać z borówką, żurawiną lub ulubioną musztardą.
9 komentarzy
Uwielbiam ten pasztet! Poleciałam już wielu osobom, wszystkim się udał i wszystkim smakował (nawet zdeklarowanym mięsożercom ;) ).
Jedyna uwaga – ja po ugotowaniu soczewicy i kaszy czekam aż ostygną. Jak za szybko zblenduje to masa jest zbyt luźna. Co nie zmienia faktu ze jest to przepyszne :)
Gdzie dostanę zieloną soczewicę? Można ją zastąpić czerwoną?
W wielu spożywczych, chyba nawet w Lidlu widziałam. Nie próbowałam podmieniać na czerwoną, mają trochę inną strukturę.
Kupny gotowiec :)
Prażona cebulka to kupny gotowiec czy smażona na oleju ?
To na święta idealnie :D
Dzięki <3 Ten jest wyjątkowo dobry!
Wygląda pysznie <3 akurat nie mogę jeść żurawiny i musztardy, ale sam pasztecik bym wsunęła :D
Genialny! Roślinne sa the best ;)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/