Jajka faszerowane łososiem z serkiem kremowym i koperkiem to świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek w majonezie. Umówmy się, że na Wielkanocnym stole majonez jest wszechobecny i dodajemy go do większości potraw. Jeśli chcecie zaserwować coś mniej tłustego, ale wyrazistego i świeżego, a jednocześnie bardzo prostego w wykonaniu i mało czasochłonnego, to jak dla mnie jedna z najlepszych opcji! Jak zwykle, potrzeba tylko kilku składników i dosłownie kilku dodatkowych minut w kuchni :)
Lekkie jajka faszerowane wędzonym łososiem
Drukuj przepisSkładniki
► jajka [10 sztuk]
► łosoś wędzony [100 g]
► serek śmietankowy kanapkowy [200 g]
► sok z cytryny [3-4 łyżki]
► świeży koperek [2-3 łyżki posiekanego]
Dodatkowo
► sól i pieprz [do smaku]
Przygotowanie
- Jajka ugotować na twardo. Mój nowy ulubiony sposób: jajka włożyć do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, gdy woda się zagotuje zestawić z palnika i trzymać pod przykryciem 10 min. Potem przepłukać dokładnie pod zimną wodą lub przełożyć do miski z lodowatą wodą, osuszyć i obrać.
- Jajka przekroić na pół, delikatnie wyjąć żółtka do osobnej miseczki.
- Żółtka rozgnieść widelcem, dodać serek, sok z cytryny, koperek i drobno posiekanego łososia. Doprawić pastę do smaku.
- Nadziać jajka za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Pozostały farsz można podać z miseczce jako pastę łososiową do pieczywa.