Zakręcone pączki, czyli kkwabaegi (꽈배기) to słodki przepis z Korei. Są bardzo proste do przygotowania, a wyglądają naprawdę niesamowicie. Zawijanie tych uroczych pączków to kwestia praktyki, choć mam nadzieję, że instrukcja krok po kroku odrobinę Wam to ułatwi :) To świetna alternatywa dla klasycznych pączków na tłusty czwartek. Skręt powoduje, że powierzchnia smażenia jest dużo większa, co oznacza więcej złotej skórki. Zaraz po wyjęciu z oleju, jeszcze gorące obtacza się w cukrze z cynamonem lub rzadkim lukrze. Najlepiej smakują maczane w owocowych sosach lub czekoladzie. Gwarantuję, że dzieciaki będą zachwycone :)
Każdą z 16 porcji ciasta uformować w małą klueczkę.
Delikatnie rozwałkować dłońmi, aby otrzymać gruby wałeczek.
Rozwałkować każdy wałeczek obiema dłońmi. Prawą kierować do góry, a lewą do dołu, aby wałeczek ciasta zaczął się rollować.
Zbliżyć dwa końce do siebie.
Ciasto zacznie naturalnie się zwijać.
Wystarczy trochę mu ,,pomóc” i skręcić ciasto zgodnie z kierunkiem, w którym zwija się naturalnie.
Ostatnim krokiem jest mocne sklejenie końcówek, aby ciasto się nie rozkleiło się podczas wyrastania i smażenia.
Zakręcone koreańskie pączki
Drukuj przepisSkładniki
► masło [30 g / 2 łyżki]
► cukier [20 g / 2 łyżki]
► mleko [230 g / 1 szklanka]
► jajko [1 sztuka]
► drożdże instant [7 g / 1 saszetka]
► mąka [450 g]
► olej do smażenia [0k. 500 ml]
Dodatkowo:
► cukier [ok.5 łyżek + łyżeczka cynamonu do obtoczenia]
Przygotowanie
- Masło rozpuścić w rondelku na średnim ogniu.
- Dodać mleko i cukier i podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące.
- Do mieszanki mleka z masłem wbić jajko, wymieszać i dodać saszetkę drożdży. Wymieszać wszystko i zostawić na ok. 5 minut.
- W międzyczasie do miski wsypać mąkę i (opcjonalnie) szczyptę soli. Wymieszać mąkę trzepaczką, aby pozbyć się grudek i ją napowietrzyć.
- Do mąki wlać przygotowany zaczyn drożdżowy, wymieszać łyżką i zagnieść ciasto, aż do uformowania gładkiej kuli.
- Ciasto odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę.
- Po godzinie wyjąć ciasto z miski i zagnieść na blacie podsypanym mąką.
- Ciasto podzielić na 16 części. Aby było najbardziej równe, kawałki ciasta dzielić na połowę, póki nie otrzymamy 16 porcji.
- Uformować zakręcone pączki zgodnie z instrukcją na zdjęciach. Gotowe pączki ułożyć na desce i przykryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 10 minut. Po tym czasie przewrócić pączki na drugą stronę i zostawić ponownie do wyrośnięcia na 10 minut. Przewracamy pączki po to, żeby były równomiernie wyrośnięte a nie wypukłe z jednej i płaskie z drugiej strony.
- Do garnuszka wlać olej (wybrać niezbyt duży garnek lub głęboką patelnię – ważne jest, by wrzucone pączki nie dotykały dna i mogły swobodnie pływać w oleju.
- Odpowiednia temperatura do smażenia to ok. 175 stopni. Jeśli nie macie termometru kuchennego, dobrym sposobem jest zanurzenie drewnianego przedmiotu (pałeczki, wykałaczki, rączki od drewnianej łyżki) w oleju, jeśli wokół drewna zaczną tańczyć bąbelki, oznacza, że olej jest dobrze rozgrzany.
- Smażyć pączki po 2-3 sztuki jednocześnie (aby nie obniżyć zbytnio temperatury oleju). Obrócić, gdy nabiorą złotego koloru. Krócej smażone pączki będą lepsze i delikatniejsze – jeśli przetrzymamy je w oleju i zbytnio zbrązowieją, mogą być zbyt twarde i zbyt suche.
- Zaraz po wyciągnięciu z oleju, osuszyć na ręcznikach papierowych. Póki gorące, obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem.
Notatki
Drożdże suszone można zastąpić 15 g drożdży świeżych | Polecam podawać z dżemem, sosem owocowym lub czekoladowym.
Przepis inspirowany: maangchi.com
10 komentarzy
A nie bułki źle tam napisałam
Ale pytania wiadomo ze suche zastąpić można świeżymi i na odwrót, robiłam te pączki a bułki są zajefajne i szybko się robi
Cieszę się bardzo, że wyszły i smakowały! :) No czasem tak bywa, że osoby mniej wprawione w pieczeniu uczą się dopiero takich zasad, zapytać zawsze można :)
Czy ze świeżymi drożdżami robi się tak samo?
Tak, w notatkach podane dokładne proporcje :)
A czy można zastąpić drożdże „instant” drożdżami „świeżymi”? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Czy jeśli zamiast masła dam olej kokosowy albo margarynę, to stracą na jakości? :) nie mogę mleka :/
Nie próbowałam, ale myślę, że powinno wyjść w porządku :) Lepiej olej kokosowy niż margarynę, będą lepsze w smaku.
A czy można te paczuszki upiec?
Raczej nie, nie próbowałam. Myślę, że prędzej wyszłyby bułki niż pączki.