Ziołowe placuszki z ricottą to wytrawna wersja klasycznych placków z tym włoskim serem, podawanych zwykle na słodko. To idealne, sycące wegetariańskie danie, ale też bardzo ciekawy dodatek do dania głównego, np. do gulaszu, zamiast placków ziemniaczanych. Ich konsystencja jest niesamowita – chrupiące brzegi i mięciutki, delikatny środek. Są aromatyczne, pachnące i rozpływają się w ustach. Do ich przygotowania możecie użyć domowej ricotty z tego przepisu. Świetnie sprawdzą się tu zioła mrożone, więc można wysmażyć je o każdej porze roku i przy okazji zużyć ten koperek z dna zamrażalnika :)
Z czym podawać?
Placuszki idealnie sprawdzą się jako samodzielne danie z sosem jogurtowym, czosnkowym lub tatarskim. Wspaniale pasują do ryby, zarówno wędzonego łososia jak i białej ryby pieczonej czy smażonej. Można je podać z gulaszem, pieczonym mięsem, a nawet jako dodatek do zupy np. ogórkowej. Same placuszki można wzbogacić o pokrojony w kostkę boczek, cebulkę, czy kawałeczki podsmażonych warzyw. Wszystko zależy od Waszej kreatywności :)
Ziołowe placuszki z ricottą (6 składników)
Drukuj przepisSkładniki
► ricotta [250 g / 1 opakowanie]
► jajka [2 sztuki]
► parmezan [1/4 szklanki / 3 czubate łyżki]
► mąka [3 czubate łyżki]
► proszek do pieczenia [1 płaska łyżeczka]
► zioła [ok. 3 łyżki / u mnie po 1 łyżce siekanego koperku, pietruszki i szczypiorku]
Dodatkowo
► sól [1 płaska łyżeczka]
► woda [ok. 3 łyżki]
► czosnek granulowany [1 płaska łyżeczka] – opcjonalnie
► olej do smażenia
Przygotowanie
- W miseczce wymieszać wszystkie składniki za pomocą widelca. W ostatniej kolejności dodać wodę – finalna konsystencja powinna przypominać kwaśną śmietanę. W zależności od użytego sera ricotta i wielkości jajek, może być konieczne użycie większej lub mniejszej ilości wody.
- Na patelni rozgrzać olej. Wykładać po łyżce masy i smażyć do uzyskania chrupiących brzegów, ok. 2 min z każdej strony.
- Gotowe placuszki podawać solo, jako danie wegetariańskie lub jako ciekawy dodatek do obiadu np. gulaszu czy pieczonych mięs.
2 komentarze
Świetne! Uwielbiam ziołowe smaki. Zamieniłam parmezan na płatki drożdżowe i mój roczniak zjadł połowę porcji!!
Bardzo delikatne, super w smaku, mogą być same lub z jakimś dipem:)