Serniczki z patelni to rumiane placuszki na bazie twarogu inspirowane tradycyjnym przepisem popularnym w Rosji. Są puszyste, mięciutkie i faktycznie w smaku przypominają klasyczny sernik. Co ważne, dzięki wysokiej zawartości białka są bardzo sycące, więc idealnie nadają się na śniadanie. To kolejny przepis bazowy, z którym można eksperymentować. Smak jest na tyle uniwersalny, że będzie pasować do większości słodkich dodatków takich jak miód, orzechy i świeże owoce. Są smaczne także na zimno, więc rewelacyjnie sprawdzą się jako lunch do pudełka. Na pewno zasmakują szczególnie dzieciom, jako bardziej konkretna i sycąca wersja śniadaniowych pankejków czy racuchów. Jeśli jednak wolicie wersję bezglutenową zapraszam na pankejki kokosowe lub placuszki z batatów :)
Serniczki z patelni (7 składników)
Drukuj przepisSkładniki
► twaróg chudy lub półtłusty [250 g / 1 kostka]
► miód [50 g / 2 łyżki]
► jajka [2 sztuki]
► mąka pszenna [70 g / 1/2 szklanki]
► olej/masło [10 g / 1 łyżka]
► soda oczyszczona [1 łyżeczka]
► ocet biały (winny, ryżowy) [1 łyżeczka]
Dodatkowo
► aromat waniliowy [kilka kropel] – opcjonalnie
Przygotowanie
- Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem i wymieszać z miodem i jajkami.
- W osobnym naczyniu wymieszać sodę z octem, aż całość zacznie się pienić i rozpuszczać.
- Do twarogu dodać mąkę, aromat i mieszankę octową. Wymieszać.
- Smażyć na rozgrzanym oleju/maśle przez 2-3 minuty z każdej strony do złotego koloru.
Smacznego!
17 komentarzy
Coś jest nie tak z proporcjami z przepisu. Ciasto wychodzi strasznie zbite, a po placki po usmażeniu opadają i są takie „flaki”.
Spróbowałam zrobić z chudym twarogiem i było trochę ciężko, ale zmodyfikowałam nieco przepis i wyszły ;) Dodałam jajko więcej i ze dwie łyżki mąki, bo inaczej ciasto było ciapowate ale się przypalało i ciężko było smażyć placuszki. Mam tylko wrażenie, że przy chudym do smażenia trzeba więcej tłuszczu, żeby nadrobić jego brak w twarogu. Poza tym chyba placuszki są mniej „serowe” w smaku. Jednak jak ktoś akurat ma tylko taki w lodówce to polecam moją modyfikację ;)
Spróbowałam zrobić z chudym twarogiem i było trochę ciężko, ale zmodyfikowałam nieco przepis i wyszły ;) Dodałam jajko więcej i ze dwie łyżki mąki, bo inaczej ciasto było ciapowate ale się przypalało i ciężko było smażyć placuszki. Mam tylko wrażenie, że przy chudym do smażenia trzeba więcej tłuszczu, żeby nadrobić jego brak w twarogu. Poza tym chyba placuszki są mniej „serowe” w smaku. Jednak jak ktoś akurat ma tylko taki w lodówce to polecam moją modyfikację ;)
A czy mozna zastapic ocet winny jabłkowym?
Można, z tym, że jabłkowy ma bardziej charakterystyczny smak, który może być wyczuwalny.
czy z maką kokosową wyjdą?
Z samą kokosową podejrzewam, że będzie problem, bo ma zupełnie inne właściwości od mąki pszennej.
Ja robię takie placuszki tylko stosuję 50/50 mąki kokosowej i pszennej, świetna sprawa :)
Muszę spróbować, dzięki! :)
Czy używa Pani jakiejś foremki? Wyglądają rewelacyjnie, moje tylko smakują dobrze. Podczas smażenia rozleciały się, nie dało się ich przerzucić na drugą stronę, przypalały się.. jakiej wielkości są te serniczki? Robiłam wszystko zgodnie z przepisem, wyszła mi… pyszna ciapa :P
Nie :) Myślę, że to może być kwestia sprzętu. Dobra, mocno rozgrzana patelnia z powłoką non stick i porządna łopatka (polecam czarną model 365 z Ikei, jest bardzo wąska i idealnie się sprawdza)
Użyłam mąki ryżowej zamiast pszennej i wyszło prze-mega też! Super przepis, dzięki!
Przepis wydał mi sie fajny więc spróbowałam ale kompletnie mi nie wyszły. Zaczęły się przypalać po 30 sekundach na patelni i nie dało się ich obrócić, ponieważ zrobiły się bardzo rzadkie. Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie. Co mogło to spowodować?
Robiłam wielokrotnie i taka sytuacja mi się nigdy nie zdarzyła. Jeśli zrobiłaś wszystko jak w przepisie to powiem szczerze, nie mam pomysłu co mogło się stać. Może soda nie zareagowała z octem?
Czy mozna pomimac ocet lub go zamienic z czyms innym?
Nie pomijałabym, ewentualnie spróbuj podmienić na sok z cytryny :)
Świetny przepis! Właśnie nie miałam pomysłu co zrobić na śniadanie a został mi twaróg z wczoraj… i bingo :D zrobiłam dzisiaj i wyszło super, chociaż dodałam do masy trochę mleka dla rozrzedzenia, bo wyszło bardzo zbite i ciężko się nakładało na patelnię. Smak cudowny, uwielbiam słodkie śniadania, będę robić częściej na pewno. :)