Babka twarogowa to kolejna pyszna, szybka i prosta propozycja na wielkanocny stół. Przygotowanie jest naprawdę błyskawiczne, zawiera tylko kilka łatwo dostępnych składników i znika bardzo szybko. Ciasto jest słodkie, delikatne i puszyste, skórka chrupiąca, a całość rewelacyjnie smakuje z cytrynowym lukrem. To też świetny pretekst, żeby zużyć resztki twarogu, które być może zostaną po pieczeniu świątecznego sernika :) Nic się nie zmarnuje!
Babka twarogowa
Drukuj przepisSkładniki
► masło [225 g]
► twaróg z wiaderka [150 g]
► cukier [2 szklanki]
► mąka pszenna [2 szklanki]
► jajka [4 sztuki]
Dodatkowo
► kilka kropel wybranego aromatu (waniliowy, cytrynowy, migdałowy, pomarańczowy) lub cukier wanilinowy [2 łyżki]
Przygotowanie
- Miękkie masło utrzeć z twarogiem i cukrem.
- Wbijać po 1 jajku i miksować.
- Dodać mąkę i aromat. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
- Przelać do natłuszczonej i wysypanej mąką formy do babki.
- Piec w 150 stopniach przez 1 godzinę i 10-20 minut (lub do suchego patyczka).
Smacznego!
9 komentarzy
Nie trzeba w tym przepisie proszku do pieczenia?
Dajcie znać jak wyszło. Bo nie wiem czy się podjąć 😉
Witam, babkę piec na termoobiegu czy góra-doł? Pozdrawiam serdecznie
Grzanie góra-dół.
Wygląda bardzo smakowicie. Muszę podsunąć przepis w domu, bo nam zawsze wychodzi babka twarda i nie wiem dlaczego. Jakieś pomysły na pulchniejszą babkę? Próbowałam kilku przepisów i zawsze to samo.
Wygląda przepysznie!!!
Dziękuję :)
Witam, babkę piec na termoobiegu czy góra-doł? Pozdrawiam serdecznie
Grzanie góra-dół, bez termoobiegu.