Miękkie, delikatne i naturalnie słodkie placuszki z batatów to idealna opcja śniadaniowa. Nie zawierają mąki, więc naturalnie są bezglutenowe i bez laktozy, przygotowuje się je szybko, zwłaszcza jeśli puree z batatów przygotujemy dzień wcześniej, np. przy okazji robienia obiadu. Jeśli lubicie smak słodkich ziemniaków, z pewnością zachwycicie się taką opcją z samego rana!
Placki z batatów
Drukuj przepisSkładniki
► puree z batata [1 szklanka rozgniecionego lub zblendowanego miąższu batata, czyli ok. 1 średnia sztuka]
► jajka [2 sztuki]
Dodatkowo
► cynamon [1/2 łyżeczki – opcjonalnie]
► tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
- 1 średniego batata ugotować lub upiec do miękkości. Ostudzić i zblendować lub rozgnieść.
- Do puree dodać 2 jajka i porządnie wymieszać. Opcjonalnie doprawić cynamonem.
- Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki na łyżeczce tłuszczu, ok 3-4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego!
20 komentarzy
Rozwalają się nie polecam i sa za slodkie
Ja nie potrafię smażyć takich rzeczy…. Wszysko się przypala rozwala… W ogóle na jakim ogniu powinno się smażyć malj/średni/duży? Jak przełożę to masę do foremki to się ucieka czy lepiej zrobić małe placki i upiec w piekarniku? Jaka temperatura i funkcja termo obiegu czy tylko grzałki?
Trzeba je zjeść tego samego dnia, czy migą być jako przekąska na dzień następny? ?
Spokojnie wytrzymają do 3 dni, w szczelnym opakowaniu i trzymane w lodówce.
Właśnie piekę w piekarniku :) Trochę się rozpadają ale chciałam bardziej dietetyczne czyli zero tłuszczu. Za to smak rewelacja :)
No niestety smażone na tłuszczu mają to do siebie, że lepiej się trzymają. Cieszę się, że mimo wszystko smak jest ok :)
Hmmm a jakiej konsystencji jest to „ciasto” zanim sie je usmaży? Może można byłoby uformować krążki na blasze i upiec? Szukałam przepisu na pieczone pancakes, a może takie placki by się udało…? :)
Jest zdecydowanie lejące, konsystencja kwaśnej śmietany :) Postaram się je upiec i zobaczymy co z tego będzie, dam znać :)
ja je upiekłam i wyszły ok :)
To świetnie! Muszę spróbować :)
Tak! Robiłam, jadłam, polecam :D
Bardzo się cieszę, dzięki! <3
Wyglądają i pewnie też smakują obłędnie. Super przepis. Mam nadzieję, że moje wyjdą podobnie.
Pozdrawiam
Na pewno wyjdą, dzięki wielkie! :)
Hej! Batata obieramy czy gotujemy w skórce?
Ja zwykle obieram do tego przepisu, ale jeśli wolisz gotować w skórce to też bez problemu, tylko trzeba będzie się jej pozbyć po ugotowaniu :)
Ugotowalam w skórce i obrałam, użyłam 1 jajka. Wyszły super! :) Kolejnego dnia pobiegłam po bataty i zrobiłam znów. Pierwsze dwa się nieco rozleciały, ale kolejne były już spoko.
Jak ze wszystkimi placuchami, pierwsze zwykle się rozpadają bo patelnia nie jest wystarczająco gorąca. :) Buźka!
Moje się rozwaliły A że nie należę do cierpliwych więc dodałam mąki i sojowego mleka wtedy dopiero wyszly
A czemu mi się rozwalaja i są surowe w środku?