Kulki mocy lion to zdrowsza wersja popularnych batonów w formie wygodnych pralinek. Są przepyszne, kremowe, chrupiące, oblane warstwą czekolady. Mieszanka tych smaków i struktur jest po prostu genialna! Jak dla mnie idealna przekąska do kawy lub na odrobinę mniej grzeszny deser. Przygotowanie jak zwykle ekspresowe i bardzo łatwe, to jedynie kilka prostych składników, które w tym połączeniu dają niesamowity efekt!
Kulki mocy lion
Drukuj przepisSkładniki
► daktyle suszone [100 g]
► masło orzechowe crunchy/z kawałkami orzechów [50 g] lub gładkie [40 g] i 2 łyżki siekanych orzechów
► owies ekspandowany [30 g]
► czekolada gorzka [100 g / 1 tabliczka]
Przygotowanie
- Daktyle zalać wrzątkiem i namoczyć przez godzinę.
- Odsączyć daktyle (słodką wodę można dodać do koktajlu, sosu sałatkowego, herbaty etc.), przełożyć je do osobnego naczynia i zblendować na gładką masę.
- Wymieszać masę daktylową z masłem orzechowym. Kiedy wspomniane składniki się połączą, dodać owies i dokładnie wymieszać.
- Za pomocą łyżeczki i zwilżonych dłoni uformować kuleczki. Układać je w pudełku/na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Schłodzić w zamrażalniku przez 30 min.
- Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofali. Obtoczyć schłodzone pralinki w czekoladzie i poczekać aż czekolada całkowicie zastygnie.
- Przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
Smacznego!
4 komentarze
Brzmi pysznie😋
Owies zamieniłam na wafle ryżowe.
Super :)
Dzień dobry, czym mogę zastąpić owies ekspandowany ? Nigdzie nie mogę na niego trafić i zastanawiam się czy inne ekspandowane produkty się nadadzą ? np jaglanka ?