Mój ulubiony coleslaw niesamowicie Was zainteresował, więc nie pozostało mi nic innego, jak podzielić się tym super prostym przepisem na blogu. Przyznam, że w zimowych miesiącach jestem od niego uzależniona. Jest chrupiący, kremowy, kwaskowaty, słony i delikatnie słodki. Nie jest zbyt suchy, ale nie pływa w morzu majonezu. Pasuje do burgerów i domowych fast foodów, ale tak samo idealnie sprawdza się do tradycyjnego polskiego obiadu ze schabowym, rybą czy drobiem. To dobry, bazowy przepis, który warto mieć w swoim przepiśniku :)
Ulubiony coleslaw w 5 minut
Drukuj przepisSkładniki
► biała kapusta [500 g / 1/4 dużej sztuki]
► marchewka [50 g / 1 średnia sztuka]
► cukier puder [1 łyżeczka]
► ocet jabłkowy [1 łyżeczka]
► sok z cytryny [1 łyżeczka]
► majonez [50 g / 2 czubate łyżki]
Dodatkowo:
► sól [1 łyżeczka]
► pieprz [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Kapustę i marchewkę umyć i osuszyć. Najszybszym sposobem robienia tej sałatki jest posiekanie warzyw w malakserze z tarczą-tarką o dużych oczkach. Korzystając z tego urządzenia, faktycznie jesteśmy w stanie przygotować sałatkę w przeciągu kilku minut. Jeśli nie macie takiej możliwości, kapustę można zwyczajnie, drobno posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na dno dużej miski dodać ocet, sok z cytryny i cukier puder. Wymieszać porządnie, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Dodać przyprawy oraz majonez i wymieszać ponownie, do powstania jednolitego sosu.
- Posiekane warzywa wrzucić do miski z sosem i wymieszać dokładnie, aby każda nitka kapusty i marchwi była pokryta sosem.
- Podawać od razu lub schłodzić w lodówce. Surówka może leżeć w szczelnym pojemniku w lodówce ok. 3 dni.
Notatki
W lżejszej wersji jedną łyżkę majonezu podmieniam na jogurt grecki | Dodatkowo, do surówki można dodać połówkę małej, białej cebuli pokrojonej w cienkie piórka. To smaczna opcja do podania w pierwszym dniu, ale jak dla mnie cebula z czasem zaczyna za bardzo dominować i na następny dzień surówka zbytnio zmienia smak | Cukier puder można podmienić na miód
18 komentarzy
no petarda :)
Do klasycznego colesława jeszcze dodaję ze dwie łodygi selera naciowego, pokrojonego w cienkie plasterki. To dopiero smaczek, polecam
Pychota
Delicje wyszto idealnie poezja smaku
A gdzie chrzan?
zrobię pierwszy raz , jestem antytalentem , nic mi nie wychodzi
Często robię wersję z kapusty pekińskiej, dodaję również jabłko starte na dużych oczkach. Zamiast octu winnego sok z cytryny. To jest dopiero petarda. Mąż uwielbia
Dzisiaj ja zrobię dziękuję Irena
Kapuste tre na tarce na duzych oczkach. Szybko I smacznie.
Przepyszna surówka, dziękuję
Wyszedl przepyszny!
Bardzo ja lubię dziękuje za przepis❤️
Dziękuję za przepis tę surówkę robię bardzo często
Przepyszny i szybki Coleslaw. Polecam!
Dziękuję za przetestowanie przepisu :)
Przepis wypróbowany. Colesław wyszedł idealny! Nawet mojej teściowej smakował! :-P
Zrobiłam :)
Pyszności ♥
Dziś robię! W końcu fajny, przystępny przepis na coleslawa! Dziękuję ? pozdrawiam serdecznie ?