Nie wiem czy wspominałam, że uwielbiam wegańskich szefów kuchni? Ten przepis ukradłam sto lat temu od Lauren Toyoty z bloga Hot For Food, zmodyfikowałam po swojemu i używam namiętnie gdy tylko mam w domu kalafiora (no, może na przemian z pizzą z kalafiora i kalafiorem orientalnym). Nie musicie używać do nich ostrego sosu podanego w przepisie, może być bbq, sam ketchup, jakikolwiek sos macie pod ręką… Możecie też wymienić przyprawy w panierce pod swój smak i nie dodawać sosu wcale (choć mocno schłodzony sos majonezowy nie zaszkodzi :D). Tego po prostu trzeba spróbować!
,,Skrzydełka'' z kalafiora
Drukuj przepisSkładniki
► kalafior [1 średnia sztuka]
► mąka pszenna lub ryżowa [ok. 130 g / 1 szklanka]
► mleko [250 ml / 1 szklanka]
Dodatkowo
► woda [125 ml / 1/2 szklanki]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► sól [1 łyżeczka]
► papryka słodka [1 łyżeczka]
Składniki na pikantny sos do hot wings
► ketchup [3 łyżki]
► ostry sos np. sriracha [1 łyżka]
► miód [1 łyżka]
Przygotowanie
- W misce wymieszać mąkę, mleko, wodę i przyprawy na gładką, naleśnikową masę.
- Kalafiora umyć, oczyścić z liści i podzielić na różyczki.
- Osuszone kawałki kalafiora obtoczyć w przygotowanej wcześniej masie, strzepnąć nadmiar ciasta o ściankę miski i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tak, aby leżały w jednej warstwie).
- Piec w 225 stopniach przez 25 minut.
- Po upływie tego czasu wyjąć skrzydełka i (jeśli lubicie :)) obtoczyć je w sosie. Wstawić do pieca na dodatkowe 5 minut, żeby sos lekko zapiekł się z panierką.
- Podawać z zimnymi sosami, najlepiej smakują prosto z pieca, ale sprawdzą się też jako zimna przekąska.
Oryginalny przepis-inspiracja z bloga Hot For Food
13 komentarzy
Bardzo się cieszę :) Dziękuję za wieści :D
Robiłam rewelacyjne, zniknęły momentalnie.
Ale to wygląda <3
Dzięki, mam nadzieję, że spróbujesz <3
Kalafior jest super w każdej postaci! <3
Super, myślę, że mąkę też można podmienić na tapiokę czy kasztanową na low carbie, smacznego i powodzenia na diecie! :D
Oo, niesamowicie oryginalny przepis. Akurat jak jestem na low carb, to chętnie bym coś takiego oszamał. Dziekuje!
Rewelacja ☺
Bardzo lubię kalafior we wszystkich formach (myślałam, żeby go ukisić), więc z pewnością również i ta wersja przypadnie mi do gustu. Zresztą kalafior jest bardzo zdrowy i trzeba wykorzystać sezon na niego.
Otwieram klub miłośników <3 :D
Widziałam, robiłam, polecam! :D
No to koniecznie! Teraz jest najlepszy czas na to! Kalafiory-giganty są wszędzie :D
Muszę w końcu zrobić! Uwielbiam kalafiora :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/