Puszyste pierniczki glazurowane
Ten przepis na pierniczki w glazurze będzie wspaniały na Święta Bożego Narodzenia. Jeśli szukacie pierniczków na choinkę, do dekorowania polecam ten przepis na idealne, miękkie pierniczki bez leżakowania. Dzisiejszy przepis natomiast, sprawdzi się idealnie jako uzupełnienie stołu pełnego świątecznych ciast. Pierniczki są delikatne, mięciutkie, słodkie, aromatyczne. Pieką się ekspresowo, a znikają jeszcze szybciej :)
Puszyste pierniczki glazurowane
Drukuj przepisSkładniki
► miód płynny [170 g / 1/2 szklanki]
► cukier puder [50 g do ciasta + 200 g do glazury]
► jajka [2 sztuki]
► masło [30 g / 2 łyżki]
► mąka pszenna [260 g]
► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]
► soda oczyszczona [1/2 łyżeczki]
Dodatkowo:
► przyprawa do piernika [2 łyżeczki]
► woda [60 g]
Przygotowanie
- W rondelku rozpuścić masło z przyprawą do piernika. Wystudzić.
- Do dużej miski wlać miód, dodać cukier puder i utrzeć mikserem ręcznym na jednolitą masę. Dalej ubijając, dodawać po jednym jajku.
- Dodać wystudzone masło, ciągle mieszając.
- Na koniec przesiać do miski mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitego ciasta.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać porcje ciasta wielkości płaskiej łyżki. Warto zostawić przestrzeń pomiędzy pierniczkami, będą się rozlewać i rosnąć w piekarniku. Jeśli chcemy mieć pierniczki o idealnie gładkiej skórce, można zwilżonym palcem wyrównać powierzchnię ciasta.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu, grzanie góra-dół) przez 8-12 min, aż środek straci surowość, ale brzegi pierniczków nie zdążą się przyrumienić.
- W międzyczasie gdy pierniczki się pieką, zmieszać cukier puder z wodą, aby utworzyć glazurę.
- Pierniczki delikatnie ostudzić na kratce i póki ciepłe (nie gorące) wrzucić do miseczki z glazurą i obtoczyć. Wyjąć pierniczki na kratkę, aby obciekły z lukru. Pozostawić do stężenia.
- Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Pierniczki spokojnie wytrzymają tydzień od upieczenia.
1 komentarz
Właśnie zrobiłam te, bo nie miałam drożdży potrzebnych do tych Twoich drugich. 😁Wyszly PRZEPYSZNE! ❤️❤️❤️❤️