
Domowe tortille pszenne
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna typ 500 [260 g / 2 szklanki + do podsypania]
► olej rzepakowy [30 g / 3 łyżki]
► cukier [1 łyżeczka]
► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]
Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka]
► gorąca woda [1/2 szklanki]
Przygotowanie
- Mąkę wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Dolać ciepłą wodę z olejem i ugniatać do uzyskania elastycznej konsystencji.
- Podzielić ciasto na 12 równych części (jeśli placki mają być większe, można podzielić masę na 8 części).
- Rozwałkować bardzo cienko, na grubość ok. 1 mm i wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć ok. 30-60 sekund z jednej strony. Przechowywać w szczelnym woreczku np. strunowym, żeby nie wyschły.
22 komentarze
hej, czy testowałaś tortille z innej mąki? np. z orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej? ciekawa jestem czy można 1:1 wymieniać te mąki czy jakoś trzeba manewrować proporcjami? będę wdzięczna za odpowiedź.
Czy może być inny olej niż rzepakowy? np słonecznikowy?
Jak najbardziej.
Jak je przechowywać żeby wytrzymały jak najdłużej? W lodówce, czy pod ściereczka w temp pokojowej?
Jak z pieczywem – w temperaturze pokojowej, zawinięte w ściereczkę i najlepiej podgrzać na suchej patelni przed podaniem :)
Jak długo można przechowywać gotowe tortillę, żeby się nie popsuły?
Wszystko zależy od warunków przechowywania, najdłużej przechowywałam ok. 2-3 dni.
Nigdy nie robiłam tortilli i chętnie skorzystam z Twojego przepisu, bo te kupne mają w składzie tablicę mendelejewa :(
Zdecydowanie nie jest to danie na pierwszą randkę, ale ja się tam lubię ubrudzić jak smakuje :D
Ja zawsze mam z takimi daniami problem, bo zawsze się nimi ubrudzę. Co nie znaczy, że nie są one smaczne i wyglądają rewelacyjnie!
Zgadzam się :)
Bardzo się cieszę :D Mam nadzieję, że będzie smakowało!
Dziękuję :)
<3 :D
Wyglądają super!
Lecę do kuchni! :D
Wypróbuję Twój przepis, bo uwielbia tortille. :)
Wszystko co domowe jest najlepsze!
pozdrawiam :)
Taak <3 mam nadzieję, że wyjdzie idealnie :D
Daj znać jak wyszło i co podmieniłaś :)
Zapisuje przepis i będę próbować :D
Muszę przyznać, że tortille dla mnie to czarna magia, więc przepis chętnie wypróbuje, tylko muszę składniki lekko podmienić :)