Makaron w gęstym, szpinakowym sosie z nutą parmezanu i kawałkami kurczaka to świetny pomysł na szybki obiad. Jest sycący, pyszny i naprawdę prosty do wykonania. Baza sosu to beszamel – sos z mleka i zasmażki, który może być początkiem wszystkich białych sosów, a także idealnym dodatkiem do zapiekania, warto mieć go w swoim repertuarze! Oczywiście, można pominąć kawałki kurczaka, a klasyczny parmezan zastąpić parmezanem z kruszonych migdałów, czyli jego wegańskim zamiennikiem.
Makaron szpinakowy z kurczakiem
Drukuj przepisSkładniki
► makaron suchy (u mnie kukurydziany) [300 g]
► masło/olej kokosowy [30 g / 3 łyżki]
► mąka (pszenna, kukurydziana, ryżowa, jaglana) [2 łyżki]
► mleko (dowolne) [500 ml / 2 szklanki]
► szpinak mrożony [450 g / 1 paczka]
► pierś z kurczaka [500 g]
► parmezan tarty [3 łyżki]
Dodatkowo
► sól [do smaku]
► czosnek granulowany [łyżeczka]
► pieprz mielony [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem solą i czosnkiem i podsmażyć na łyżce oleju/masła na złoty kolor.
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Przełożyć kurczaka na talerz i na tej samej patelni rozpuścić 2 łyżki oleju lub masła.
- Kiedy tłuszcz się roztopi, dodać 2 łyżki mąki i mieszać, aż mąka straci surowość.
- Stopniowo dolewać mleka i mieszać cały czas, aby nie utworzyły się grudki.
- Cały sos zredukować, aż nie stanie się gęsty i kremowy.
- Do sosu dodać przesmażonego kurczaka, rozmrożony i odciśnięty z wody szpinak i parmezan. Wymieszać porządnie i doprawić solą do smaku.
- Sos wymieszać z makaronem i podawać na gorąco.
3 komentarze
Uwielbiam Twojego bloga ❤ sos jest przepyszny, ale ja dodaję kostkę sera gorgonzola pikante? I mogę jeść bez końca ??
Jako miłośniczka serów ścieram cały trójkąt grana padano (150 g) i powstaje sos serowo-szpinakowy ;) Idealny „comfort food”!
No nieźle, chyba nigdy nie jadłam tyle grana padano na raz :D Muszę się kiedyś zdobyć na tyle odwagi :D