Mazurki piekę już od kilku lat i zawsze wyglądają tak samo – kruche, kajmak i czekolada. W tym roku nie będzie inaczej, ale zamiast spodu mamy bezglutenowe ciacho na oleju kokosowym, karmel z daktyli i aksamitna polewa czekoladowa z mlekiem kokosowym. Najfajniejszą częścią tego przepisu jest domowy mix bezglutenowy, który – jak się okazuje – jest niesamowicie wielofunkcyjny! Przyznam szczerze, że to kruche ciasto jest łatwiejsze do zrobienia, tak samo pyszne (o ile nie lepsze!) niż tradycyjne, lepiej się z nim pracuje i dłużej pozostaje świeże (sprawdzone!).
Zdrowsza wersja mazurka
Drukuj przepisSkładniki
► domowy mix bezglutenowy [1 i 1/2 szklanki]
► olej kokosowy [120 g]
► jajko [1 sztuka]
► ksylitol [1/2 szklanki]
► daktyle [200 g]
► czekolada deserowa [1 tabliczka]
► mleczko kokosowe z puszki [100 g / 10 łyżek]
Przygotowanie
- Do miski dodać mix bezglutenowy, jajko, cukier i stały olej kokosowy i zagniatać do utworzenia ciasta. Gotową kulę z ciasta owinąć folią spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki na 15 minut.
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Z 3/4 ciasta uformować kształt pisanki. Z pozostałego ciasta uformować kuleczki wielkości orzecha laskowego i umieścić na krawędzi przygotowanego ciasta, jedna przy drugiej.
- Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika.
- Piec w 180 stopniach przez 25 minut.
- Ciasto wyjąć i przestudzić.
- Daktyle przełożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Zostawić pod przykryciem na 30 minut.
- Odlać wodę z daktyli (można jej użyć do koktajlu, herbaty czy innego deseru), do miękkich owoców dolać 2 łyżki mleka kokosowego i zblendować na gładką masę.
- Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Do całkowicie rozpuszczonej dodawać pozostałe 8 łyżek mleka kokosowego małymi partiami (po łyżce) i porządnie wymieszać.
- Na ostudzone kruche ciasto nałożyć karmel daktylowy i polewę czekoladową.
- Udekorować po swojemu :)
9 komentarzy
Puszka, koniecznie! Już poprawiam w przepisie :) Dzięki!
Uzywamy mleka kokosowego czy mleczka kokosowego z puszki ?
Uzywamy mleka kokosowego czy mleczka kokosowego z puszki ?
No pewnie :) To tak naprawdę bardzo uniwersalne ciasto, nie ma co się ograniczać do jednego dnia w roku :)
U mnie leżał 3 dni i nadal był pyszny i miękki. Myślę, że na spokojnie 2-3 dni przed podaniem będzie można przygotować :)
Zdrowie najważniejsze :(
mam pytanie jak długo można takiego mazurka przechowywać .Chciałam go zrobić wcześniej przepis brzmi obiecująco pozdrawiam
Ojj szkoda, że nie mogę jeść części składników, bo na pewno bym wsunęła :(
a u mnie się mazurków nie robiło więc zawsze wydawały mi się taakie trudne widząc po dekoracjach chociażby. W tym roku przepisu nie wypróbuję na święta bo przylatuję do Polski dokładnie w Wielkanoc wieczorem i raczej do pieczenia głowy mieć nie będę a i składników pewnie w domu nie znajdę ale przepis bardzo fajny i prosty i nie widzę powodu dla którego miałabym mazurka nie uskutecznić w zwykłą niedzielę:)