Palmiers to kruche, francuskie ciasteczka o karmelowym smaku, przełamane maślaną nutą. Są nie tylko przepyszne, delikatne i kruche, wyglądają pięknie, ale przygotujecie je bez żadnego wysiłku! Nie mam pojęcia czemu jeszcze nie pojawiły się na blogu i bardzo żałuję, że nie próbowałam piec ich wcześniej. Są tak ładne, że ciężko uwierzyć, że to domowy wypiek. Są po prostu wspaniałe, idealne do kawy, na imprezę i w razie wizyty niezapowiedzianych gości. A do wykonania potrzebne tylko 2 składniki i kilka minut pracy! Kiedy dojdziecie do wprawy w przygotowywaniu, na pewno na stałe zagoszczą w Waszym kuchennym repertuarze. Przy kolejnych zakupach nie zapomnijcie o cieście francuskim :)
Palmiers - łatwe ciasteczka francuskie
Drukuj przepisSkładniki
► opakowanie ciasta francuskiego [1 sztuka]
► cukier [50-60 g / 5-6 łyżek]
Przygotowanie
- Cukier rozsypać na blacie lub desce do krojenia i rozprowadzić równomiernie.
- Na warstwie cukru ułożyć arkusz ciasta francuskiego i delikatnie rozwałkować ciasto, aby przywarł do niego cukier. Nie rozwałkowywać ciasta na cieńszy placek, ale delikatnie docisnąć do deski/blatu. Obrócić ciasto na drugą stronę i powtórzyć ten sam proces kilka razy, aż większość cukru będzie przylegała do ciasta.
- Gotowe ciasto ułożyć na desce i zrolować boki do środka wzdłuż dłuższej krawędzi, aby powstał charakterystyczny kształt serduszka. Aby ciastka były równe, przed zwijaniem można delikatnie zaznaczyć linię biegnącą przez środek np. za pomocą tępej strony noża (uważać, aby nie przeciąć ciasta).
- Gotowe ciasto obrócić do góry nogami (zawiniętymi częściami do dołu), aby wygodniej się kroiło.
- Pokroić na plastry o grubości ok. 2 cm. Do krojenia najlepiej użyć ząbkowanego noża do chleba.
- Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Po 10 minutach pieczenia przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 5-7 minut, do uzyskania pięknego, złotego koloru. UWAGA: podczas pieczenia cukier się karmelizuje, więc łatwo się oparzyć. Trzeba bardzo uważać przy przekładaniu – polecam używać drewnianej łopatki.
4 komentarze
Przepis jest w kategorii wegańskie. Ciasto francuskie nie jest wegańskie, chyba że jest bardzo złej jakości-bez masła.
Większość dostępnych w sklepach ciast francuskich nie zawiera masła, powiedziałabym nawet, że ciężko jest znaleźć takie robione na maśle. Jeśli jakiś przepis może być wegański przez podmianę jednego składnika przy zachowaniu takich samych proporcji to trafia do sekcji wegańskiej. Tak samo jest w przepisach gdzie mleko można łatwo podmienić na napój roślinny. Osoby, które szukają przepisów i inspiracji na dania wegańskie mogą taki przepis łatwo przygotować i dostosować do swoich preferencji żywieniowych.
oj nie nie, dwa składniki to nie są jeśli robi się własne ciasto francuskie ;)
No to ukłony i gratulacje cierpliwości :D